Χ. Αθανασίου: «Οι αλλαγές ενισχύουν το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου ως λειτουργού»

«Οι αλλαγές ενισχύουν το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου ως λειτουργού», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις αλλαγές του νέου Κώδικα Δικηγόρων.

Ο κ. Αθανασίου επισήμανε, πως «οι αλλαγές ήταν αίτημα των δικηγόρων και βασική επιλογή της κυβέρνησης» και επιχειρηματολόγησε, λέγοντας ότι «εισάγεται ο θεσμός της χρονοχρέωσης, για να πληρώνεται ο δικηγόρος με το χρόνο που απασχολείται. Το πειθαρχικό δίκαιο γίνεται πιο αυστηρό με προσωρινή

παύση στα 2 έτη από 6 μήνες. Το παράβολο ο υποψήφιος το πλήρωνε στις ενώσεις, τώρα το ποσό θα πηγαίνει στο Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει το κόστος των εξετάσεων. Το σύστημα των εξετάσεων εκσυγχρονίζεται και αυστηροποιείται».

Σχετικά με τις ενστάσεις που ακούστηκαν από βουλευτές για τη διάταξη που προβλέπει μερική αναστολή του δικηγορικού επαγγέλματος σε βουλευτές-δικηγόρους, προκειμένου να μην υπερασπίζονται εμπόρους ναρκωτικών και παιδεραστές, απάντησε: «Το κάνουμε για να δώσουμε κύρος στο λειτούργημα του βουλευτή. Δεν πλήττεται το τεκμήριο της αθωότητας. Εμείς το γεννήσαμε ως πολιτισμός και το δώσαμε στο εξωτερικό».

Αναφορικά τέλος με το μείζον ζήτημα της κατάργησης της κατώτατης αμοιβής, που αποτελεί το «σημείο τριβής» με τις δικηγορικές ενώσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «η κατάργηση έχει ήδη θεσπιστεί με νόμους που ψηφίστηκαν το 2012 και το Μάρτιο του 2013 ( (4111/2013, 4095/2012)».

Keywords
Τυχαία Θέματα