Χειμώνας διαρκείας στην οικονομία

Του Χρήστου Κώνστα 

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του ενός άρθρου, που περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που απαιτούνται από τους δανειστές, προκειμένου να καταβληθούν τα πρώτα χρήματα στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Οι πολιτικοί μας όμως φαίνεται ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και συμπεριφέρονται ανεύθυνα και επικίνδυνα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το πακέτο των μέτρων θα υπερψηφισθεί, την

ερχόμενη Τετάρτη, οριακά από 153 τουλάχιστον βουλευτές, κυρίως από τη Ν.Δ., της οποίας η κοινοβουλευτική ομάδα συνεδριάζει τη Δευτέρα και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην κυριολεξία βράζει και εγκυμονεί θεαματικές πολιτικές εξελίξεις.

Θέμα ψήφου εμπιστοσύνης και «δεδηλωμένης» στη Βουλή δεν τίθεται. Ο Προϋπολογισμός της χώρας για το 2013, ο οποίος στην ουσία αποτελεί την απόλυτη ψήφο εμπιστοσύνης οποιασδήποτε κυβέρνησης, θα αποδείξει ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι ακόμη σταθερή και ικανή να οδηγήσει τη χώρα μέσα στο δύσκολο και ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Στη Βουλή ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός κραυγάζουν, καθημερινά απειλούν και παραληρούν ανεύθυνα εναντίον των «ξένων δανειστών και τοκογλύφων», χαϊδεύοντας τα αυτιά των εγχώριων τοκογλύφων, των συντεχνιών, αλλά και των μαϊμού εργαζομένων και συνταξιούχων, που διεκδικούν μερίδιο στην πλαστή ευημερία των δανεικών.

Στην Κυβέρνηση υπάρχουν ακόμη και σήμερα υπουργοί, οι οποίοι μόλις χθες διάβασαν για πρώτη φορά το Μνημόνιο 2, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πολυπόθητες -γι’ αυτούς- εκλογές… Η «αριστεροσύνη» ορισμένων βουλευτών διασώζεται μόνο στα προσχήματα, τα συντεχνιακά συμφέροντα αποδεικνύουν την κοινοβουλευτική τους ισχύ και όσοι σήμερα ανήκουν στο 14% του εργατικού δυναμικού της χώρας (με αμοιβές μεγαλύτερες των 2.200 ευρώ τον μήνα), θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν μεγάλες αποζημιώσεις όταν απολύονται.

Η ελληνική πολιτική ζωή συνεχίζει αμέριμνη να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος του μέλλοντος της χώρας. Ο εξορθολογισμός του εργασιακού καθεστώτος -παντού στον κόσμο άρα και στην Ελλάδα- είναι απαραίτητος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Κάποιοι δίνουν σκληρές μάχες για να στηρίξουν τα «κεκτημένα» κάποιων υψηλόμισθων μειοψηφιών, αγνοώντας την επιτακτική ανάγκη για άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική σε 1,5 εκατομμύριο ανέργους…

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν στις 12 Νοεμβρίου να εκταμιεύσουν από τους δικούς τους εθνικούς προϋπολογισμούς ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Ο κίνδυνος του ατυχήματος δεν εξέλιπε. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και θα ψηφισθεί το αργότερο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Μαζί με τον Προϋπολογισμό οι βουλευτές θα διαβάσουν και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οπο

Keywords
Τυχαία Θέματα