Δε βλέπει τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία ο νέος μεσολαβητής του ΟΗΕ

Την απαισιοδοξία του για τον τερματισμό της συριακής κρίσης, εξέφρασε με δηλώσεις του ο νέος μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι.
Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 αν είναι αισιόδοξος για την πιθανότητα να τερματιστούν οι συγκρούσεις, ο Μπραχίμι απάντησε: "Όχι, δεν είμαι. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν". Επίσης , ο νέος μεσολαβητής εξέφρασε την ελπίδα οι Σύροι να συνεργαστούν εξ αρχής με τον ΟΗΕ

και ότι η διεθνής κοινότητα θα τον υποστηρίξει.
«Αν το ΣΑ δεν με υποστηρίξει , αυτή η δουλειά δεν θα υπάρξει, για αυτό βιάζομαι να συζητήσω μαζί τους", είπε ο 78χρονος διπλωμάτης. "Είναι διαιρεμένοι (σ.σ. τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) όμως μπορούν ασφαλώς να βρουν κοινό πεδίο συνεννόησης", πρόσθεσε.
Ο Μπραχίμι επανέλαβε την ευχή που είχε εκφράσει και ο προκάτοχός του, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν, ότι θα ήθελε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανιστεί με ένα ενιαίο μέτωπο για να πειστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να σταματήσει τις συγκρούσεις.
Τέλος, ο Μπραχίμι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί σύντομα στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του νέου μεσολαβητή για υποστήριξη στο πρόσωπό του, ανακοινώνοντας ότι είναι "έτοιμες να στηρίξουν" τον ο Λακντάρ Μπραχίμι.
Την πλήρη στήριξη του Μπραχίμι από τον ΟΗΕ ζήτησε και η Τουρκία ενώ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλήρως το διορισμό του Αλγερινού διπλωμάτη, ελπίζοντας " ότι η διεθνής κοινότητα θα ενωθεί για να προσφέρει την υποστήριξή της στον κ. Μπραχίμι ώστε να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές (...) προκειμένου να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία" στη Συρία.
Η Ρωσία χαιρέτησε τον διορισμό του Μπραχίμι και ελπίζει πως « η δουλειά αυτού του έμπειρου διπλωμάτη θα συμβάλλει στον τερματισμό της βίας και στην πολιτική ρύθμιση στη χώρα. « Θα του προσφέρουμε την κάθε δυνατή υποστήριξη» δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον διεθνή οργανισμό, Βιτάλι Τσούρκιν.
Παράλληλα, το Πεκίνο - παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού μαζί με τη Μόσχα- ανακοίνωσε ότι " θα συνεργαστεί με θετικό τρόπο στις προσπάθειες του κ. Μπραχίμι στην πολιτική μεσολάβησή του".
Την ίδια ώρα, η προγραμματισμένη με πρωτοβουλία της Ρωσίας συνάντηση της «Ομάδας δράσης για τη Συρία» στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναβλήθηκε επαόριστον, μετά από παράκληση μερικών μελών της.
Την πρόταση για την πραγματοποίηση της συνάντησης έκανε , κατα τη διάρκεια των διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών για τη Συρία την Πέμπτη, ο Βιτάλι Τσούρκιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα