Διάλειμμα για… συσσίτιο

-Στο υπουργείο Παιδείας έχουν πάρει... «φωτιά», καθώς πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου το συντομότερο δυνατό.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μάλλον θα αιφνιδίασε τους συνεργάτες της στο υπουργείο Παιδείας η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα διανομής μικρογευμάτων στα ελληνικά σχολεία.

Η υφυπουργός Παιδείας κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου απάντησε σε ερώτηση βουλευτή για τα κρούσματα υποσιτισμού των μαθητών με δράσεις, για τις οποίες ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί οι διαδικασίες: τη διανομή «συσσιτίου» σε 18 σχολικά συγκροτήματα της Αττικής ήδη από την εβδομάδα που... μόλις τελείωσε.

«Δεν ήταν ανακοίνωση, ήταν εξαγγελία»

Τα τηλέφωνα του υπουργείου Παιδείας πήραν αμέσως «φωτιά», καθώς η είδηση για την επιστροφή του συσσιτίου στο ελληνικό σχολειό, έπειτα από 70 και πλέον χρόνια, ήταν σοκαριστική. Οι συνεργάτες της υφυπουργού όμως επέμεναν: «Δεν ήταν ανακοίνωση, ήταν εξαγγελία». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Αττικής», οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η διαδικασία δεν έχουν διευκρινιστεί, καθώς αν ακολουθηθεί η τυπική οδός (δημόσιος διαγωνισμός για την επιλογή του προμηθευτή των τροφίμων), τότε η μία εβδομάδα θα γίνει αυτομάτως ένα εξάμηνο. Από το υπουργείο, πάντως, επιμένουν ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα τώρα με όσα εξήγγειλε η κα Χριστοφιλοπούλου, τα σύγχρονα συσσίτια ή μικρογεύματα θα περιλαμβάνουν γάλα, μπισκότα δημητριακών, φρούτα και σάντουιτς με καθαρά ελληνικά προϊόντα, που θα πληρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής διατροφής. Σε όσα σχολεία εφαρμοστεί το πρόγραμμα τα μικρογεύματα θα παρέχονται σε όλους τους μαθητές, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος στιγματισμού των μαθητών που χρήζουν βοήθειας. Κάθε «μερίδα» θα στοιχίζει στο υπουργείο 1-2 ευρώ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά από 18 σχολεία των περιοχών Ταύρου, πλατείας Βάθης, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Μενιδίου, Μοσχάτου, Δραπετσώνας, Νίκαιας, Ασπροπύργου και Ζεφυρίου. Την ίδια ώρα η υφυπουργός ξεκαθάριζε ότι τα χρήματα θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την κα Χριστοφιλοπούλου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα σχολεία, καθώς το φαινόμενο έχει πάρει πια ανησυχητικές διαστάσεις.

ΟΛΜΕ: «Να σταματήσει αυτή η… λαίλαπα»

Για τους δασκάλους και τους καθηγητές πρωτεύον είναι, όπως οι ίδιοι τονίζουν, να σταματήσει η πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση την ελληνική οικογένεια. Τα υπόλοιπα είναι απλές... ασπιρίνες. Μιλώντας στην «Αττική», ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης κάνει λόγο για «ξεροκόμματα», που δίδονται σε ανθρώπους, τους οποίους οι κυβερνώντες οδήγησαν στη φτώχεια και την πείνα, σημειώνοντας στην συνέχεια πως «πρέπει να σταματήσει αυτή η λαίλαπα, καθώς δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στα ελληνικά σχολεία. Οι μαθητές πεινάνε, υπάρχουν αναφορές για υποσιτισμένα παιδιά από σχολεία όλης της επικράτειας. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε οργανωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε που είχαμε καταγγείλει ότι λιποθυμούν παιδιά

Keywords
Τυχαία Θέματα