Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Νταβούτογλου για το Αιγαίο

Σύγχυση φαίνεται να προκάλεσε η απόδοση των δηλώσεων  του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για το Αιγαίο Πέλαγος μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη,

Σε ακριβή μετάφραση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να δήλωσε ότι "Εμείς πάντα επιθυμούμε το Αιγαίο

θάλασσα φιλίας και συνεργασίας και να είναι πάντα ελεύθερο..." .

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε το γραφείο του προεδρείου της Βουλής λίγη ώρα αργότερα πρόκειται για λανθασμένη απόδοση της συγκεκριμένης δήλωσης από το μεταφραστή.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση ο κ. Μεϊμαράκης προσέφερε τον κ. Νταβούτογλου ένα αναμνηστικό δώρο που, όπως είπε, απεικονίζει «ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας».

«Σας ευχαριστώ και για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα», απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία», ήταν η ακριβής δήλωσή του.


Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από την Άγκυρα να άρει το Casus belli  για την επέκτασή των χωρικών υδάτων μας μέχρι και τα 12 Ναυτικά Μίλια όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Με τον τούρκο ομόλογο του συναντήθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο η ελληνοτουρκική συνεργασία κρύβει μεγάλες δυνατότητες.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ανάμεσα στα θέματα συνεργασίας των δύο χωρών είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης όπου μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Αναφορά στα ελληνοτουρκικά θέματα και τις εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή έγινε και στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ενώ ο πρωθυπουργός έθιξε και το ζήτημα παράνομης μετανάστευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα