ΔΝΤ : Ναι στο «κούρεμα» του χρέους αλλά με μνημόνιο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου τύπου του οργανισμού Τζέρι Ράις, συνέδεσε με σαφή τρόπο την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων.

Εξάλλου ως φαίνεται βρίσκεται η χρυσή τομή μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, δεδομένου ότι ο ΔΝΤ μοιάζει διατεθειμένο να δεχθεί την υπόσχεση των Ευρωπαίων περί

ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, αν τα δημοσιονομικά μεγέθη εξελιχθούν δυσμενέστερα από τις υφιστάμενες προβλέψεις της Κομισιόν και του ESM.

Εξάλλου ο Τζέρι Ράις σημείωσε στην τοποθέτηση το απόγευμα της Πέμπτης του ότι «το Ταμείο καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου». Ενώ επιπρόσθετα τόνισε πως το Ταμείο θα αξιολογήσει τα εν λόγω μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, που αποτελούν μεν όρο για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν εξαρχής. Ωστόσο το ΔΝΤ ζητάει να περιγραφούν με σαφή και ακριβή τρόπο αυτά τα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα θωρακιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Περαιτέρω ο κ. Ράις επεσήμανε : «Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί. Θέλουμε ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα».

Υπενθυμίζεται, πως το ΔΝΤ υποστηρίζει επιπλέον, πως χρειάζεται να δρομολογηθεί και η αναπροσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ από το 3,5% που είναι τώρα στο 1,5% καθώς εκτιμά, πως ο υφιστάμενος στόχος δεν μπορεί να «πιαστεί» και θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Το άρθρο ΔΝΤ : Ναι στο «κούρεμα» του χρέους αλλά με μνημόνιο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα