Εκλογές 2012-Χαμηλότερο το κόστος για τους φορολογούμενους

-Μείωση 50% του φετινού εκλογικού επιδόματος

-Πόσο θα κοστίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο οι φετινές εκλογές

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τσουνάκας

Κατά 50% θα είναι μειωμένο τελικά το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις εκλογικές αποζημιώσεις και τα οδοιπορικά των δικαστικών αντιπροσώπων, των εφόρων και των γραμματέων των εφορευτικών επιτροπών στις φετινές εκλογές. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, το κονδύλι που θα διατεθεί για τα εκλογικά επιδόματα

ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ έναντι 39 εκατ. ευρώ το 2009.

Το ποσό αυτό δεν θα καλύψει μόνο τις εκλογικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων και των υπαλλήλων που θα συμμετέχουν στην διαδικασία, αλλά και τα οδοιπορικά τους. Τα συγκεκριμένα χρήματα, δηλαδή τα 20 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν, δεσμεύονται απο ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών για «τη χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των εφόρων αντιπροσώπων δικαστικής αρχής, αντιπροσώπων δικαστικής αρχής και στους γραμματείς και διερμηνείς των εφορευτικών επιτροπών των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012», όπως αναφέρεται και επίσημα στην «Διαύγεια».

Επίσης, ανάλογη θα είναι και η μείωση των εκλογικών επιδομάτων των εργαζομένων στους δήμους. Το ύψος του επιδόματος στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2009 έφθασε για τους δικαστικούς αντιπροσώπους έως και τα 1.800 ευρώ, ενώ το φετινό εκλογικό επίδομα δεν θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ μεικτά κατά μέσο όρο. Κύριος στόχος του Υπουργείου ήταν η μείωση των κρατικών εξόδων στις φετινές εκλογές, με την παράλληλη επισήμανση ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο, όλοι όσοι εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Οι δικαστικοί που είναι υπεύθυνοι για την διεξαγωγή των εκλογών φθάνουν τους 20.000, οι οποίοι και θα λάβουν το εκλογικό επίδομα και τα οδοιπορικά για την μετακίνησή τους, ενώ έχουν καθορίσθει και άλλα συνεργεία που θα είναι υπεύθυνα για την ασφαλή μετάδοση των αποτελεσμάτων. Σε αυτά τα συνεργεία μετέχουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών, οι υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου, οι υπάλληλοι του Νομικού Συμβούλου και οι απασχολούμενοι στους δήμους.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα λάβουν επίδομα 3.420 υπάλληλοί του, έναντι 7.600 εργαζομένων το 2009, ενώ με σχετική τροπολογία που κατετέθη, εκλογικό επίδομα θα λάβουν και οι υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους οποίους η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πόσο θα μας κοστίσουν οι φετινές εκλογές;

Οι φετινές εκλογές θα κοστίσουν λιγότερα χρήματα στους φορολογούμενους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στόχος της κυβέρνησης ήταν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, κάτι που φαίνεται να υλοποιείται με βάση τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έτσι, με τον πρώτο απολογισμό οι φετινές εκλογές αναμένεται να φτάσουν τα 73 εκατ. ευρώ, καταγράφοντα

Keywords
Τυχαία Θέματα