Κυρίαρχη-Στόχος της Ν.Δ. να είναι η πολιτική δύναμη, που θα διαμορφώσει τις εξελίξεις

Με στόχο την ισχυρότερη δυνατή εντολή, ώστε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων την επόμενη ημέρα, η Ν.Δ. προσβλέπει σε ένα εκλογικό ποσοστό, που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για το ποια είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και ποιος θα είναι πρωθυπουργός, αν το αποτέλεσμα επιβάλλει κυβέρνηση συνεργασίας.

Του Γιώργου Ιωσήφ

Στη Συγγρού θεωρούν ότι η επίτευξη ενός ποσοστού που θα αγγίζει ή και θα ξεπερνά το 30% είναι εφικτή, παρά την πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις

και την οργή του εκλογικού σώματος που κατέγραφαν.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Ν.Δ., πέραν του υψηλού ποσοστού, είναι η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ να είναι τέτοια, ώστε να είναι η ίδια που θα καθορίσει τους όρους και την ατζέντα σε ό,τι αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον η αυτοδυναμία δεν φαίνεται ρεαλιστική προοπτική. Άρα, ένας συνδυασμός ικανοποιητικού ποσοστού και ικανής διαφοράς από το δεύτερο κόμμα είναι οι προϋποθέσεις για να έχει ο Αντώνης Σαμαράς την επόμενη των εκλογών την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στο θέμα των επαναληπτικών εκλογών η Συγγρού αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της και αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν η κατάσταση είναι συνολικά διαχειρίσιμη, από άποψη δικών της ποσοστών και αθροίσματος για τη συγκρότηση κυβέρνησης, δεν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα. Αν η εικόνα του πολιτικού τοπίου είναι αδύναμη και δεν υπάρχει σταθερά για να λειτουργήσει ως πόλος συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος, οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι μονόδρομος. Σχετικά με την κυβέρνηση συνεργασίας κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη δήλωσε : «Ευχαριστώ, δεν θα πάρουμε. Θέλουμε καθαρή και ισχυρή εντολή από τον λαό και όχι μέσα από τα παρασκήνια. Εμείς δεν θέλουμε να μας ελέγχουν ούτε εξωθεσμικά κέντρα, ούτε διαπλοκές. Δεν θέλω να συμμετέχω σε κυβερνητικά μαγειρεία. Σταθερότητα σημαίνει δύναμη για αλλαγή».

Εναλλακτική πρόταση

Ο Αντώνης Σαμαρας, εντωμεταξύ, παρά τις δεσμεύσεις του μνημονίου, επιχειρεί να διατυπώσει μια προγραμματική πρόταση, η οποία θα τροποποιεί πτυχές του οικονομικού προγράμματος της τρόικας και θα βελτιώνει την κατάσταση για ορισμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη υπενθύμισε τέτοιες δεσμεύσεις, επισημαίνοντας ότι η επαναδιαπραγμάτευση μέρους του μνημονίου και γενικά της πολιτικής της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι απαραίτητη για να υπάρχουν πιθανότητες να βγει το πρόγραμμα: «Πρέπει να υπάρξουν από την αρχή μέτρα Ανάπτυξης. Το έλεγα μέσα στην Ελλάδα επί δύο χρόνια… Αλλά ήμουν μόνος μου. Το έλεγα κι εκτός Ελλάδος, στην Ευρώπη, αλλά κι εκεί ήμουν μόνος μου. Τώρα το ίδιο λέω: Χρειάζονται μέτρα Ανάπτυξης για θέσεις εργασίας. Αλλά τώρα δεν είμαι μόνος μου. Ο ένας μετά τον άλλο, ηγέτες της Ευρώπης λένε το ίδιο. Τώρα η Ευρώπη αλλάζει. Και η Ελλάδα είναι πιο εύκολο να αλλάξει τη συνταγή του Μνημονίου. Τώρα που η Ευρώπη αρχίζει να συζητά αλλαγές με προτεραιότητα την Ανάπτυξη. Ήμασταν και οι πρώτοι που μιλήσαμε για επαναδιαπραγμάτευση.

Εκτός από τ

Keywords
Τυχαία Θέματα