Εκλογή αρχιμουφτή στη δυτική Θράκη ζητά ο Ερντογάν για να ανοίξει τη Χάλκη

Ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση για να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και συγκεκριμένα θέτει ως προϋπόθεση να επιλυθεί το θέμα των μουφτήδων στη δυτική Θράκη.

«Κολλημένος» στην γραμμή της υποτιθέμενης αμοιβαιότητας, ο κ. Ερντογάν σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία τουρκικά κανάλια τόνισε με έμφαση πως έτοιμος να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάκλης με την προϋπόθεση ότι οι μουφτήδες θα έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους.

«Στην

Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, όλα τα μέλη θα πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι. Όμως εξαιτίας της μη λειτουργίας της Σχολής δεν υπάρχουν υπήκοοι. Εγώ είχα πει στον Βαρθολομαίο: "Φέρτε εσείς αρχιερείς από το εξωτερικό κι εμείς να τους δώσουμε υπηκοότητα". Αυτό τους ικανοποίησε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: «Η Μέρκελ όταν ήρθε εδώ περίμενε άλλα πράγματα για τη Θεολογική Σχολή. Τότε της αποκάλυψα πως ο μουφτής στη δυτική Θράκη ακόμα διορίζεται. Η ίδια δήλωσε πως το αγνοούσε αυτό. Κι εγώ τότε της είπα: "Οι δικοί μας μουφτήδες ας έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν τον αρχιμουφτή, κανονίστε αυτό κι εγώ θα είμαι έτοιμος να λύσω ταυτόχρονα το ζήτημα της Θεολoγικής Σχολής της Χάλκης"».

Keywords
Τυχαία Θέματα