Έκθεση: Η χαρακτική στη λογοτεχνία

Το Β΄Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε συνεργασία με την Διεύθυνση της Στοάς του Βιβλίου, συμμετέχουν στο Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ  Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας 2012, με την παρουσίαση της θεματικής έκθεσης «Η Χαρακτική στην Λογοτεχνία». Η έκθεση περιλαμβάνει το θεματικό κύκλο Στρατής Τσίρκας – Ακυβέρνητες Πολιτείες. Τα έργα  των φοιτητών είναι εμπνευσμένα από την Τριλογία του συγγραφέα,  Η Λέσχη, Αριάγνη, Η Νυχτερίδα  πού παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Γουναρόπουλου

τον Νοέμβριο του 2011,στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την γέννηση του Τσίρκα και  στο Μανιατάκειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο του  Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης, τον Αύγουστο του 2012. Επίσης  παρουσιάζεται η θεματική σε εξέλιξη: Ιταλο Καλβίνο-Αόρατες Πόλεις.

Στόχος είναι  να δημιουργηθεί  ένας διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη χαρακτική έκφραση και στη  σύγχρονη λογοτεχνία.

Μέσα στην τοιχογραφία των ιστορικών δρώμενων της Τριλογίας, οι νέοι δημιουργοί ανακαλύπτουν αντιστοιχίες του σήμερα  που παραπέμπουν στη σύγχρονη παθολογία του πολέμου και της νέας τάξης πραγμάτων.

Οι νέοι καλλιτέχνες, αναδεικνύουν  τις απεριόριστες δυνατότητες της σύγχρονης χαρακτικής. Πειραματίζονται με συνδυαστικές μεθόδους της βαθυτυπίας, της υψητυπίας, της λιθογραφίας, της μεταξοτυπίας και με τις καινοτόμες μεθόδους της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και της οικολογικής χαρακτικής,  στις δύο διαστάσεις και στο χώρο.

Διαχειρίζονται ο καθένας μέσα από τη δική του οπτική και με το δικό του πλαστικό ιδίωμα, ψυχικούς κραδασμούς και έννοιες , μέσα από τα πρωτοποριακά, για την εποχή τους, κείμενα του Τσίρκα  και την διεισδυτική ματιά του Ιτάλο Καλβίνο.

Το αποτέλεσμα αυτής της ζύμωσης είναι έργα πολυεπίπεδα με εννοιολογικές βάσεις όπου  διαφαίνεται ο πειραματισμός , οι ανατροπές ,ο διάλογος υλικού και χειρονομίας. Μεικτές τεχνικές, μοργανατικά “παντρέματα” με ετερόκλητα υλικά, είναι οι αλχημείες της χαρακτικής που προοιωνίζονται νέες εικόνες. Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει τη δυναμική της σύγχρονης χαρακτικής έρευνας, όπως αυτή  διεξάγεται και εμπλουτίζεται στο Β’ Εργαστήριο. Στην ΑΣΚΤ λειτουργούν τα δύο υπερσύγχρονα Α’ και Β’ Εργαστήρια Χαρακτικής, όπου  έρευνα και πειραματισμός δομούν τη σύγχρονη φυσιογνωμία της Χαρακτικής.

Η Χαρακτική σήμεραταξιδεύει στο συρμό της ταχείας εξέλιξης.

Η χαρακτική πράξη και η τυπωμένη εικόνα, διευρύνουν την οπτική με την οποία αντιλαμβανόμαστε την Τέχνη.

ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:   4 – 26 Οκτωβρίου 2012

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 19:30

                                                                                                                                                                                                                                                                                                     ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ OI:

Χρήστος Αγγελόπουλος, Αργυρώ Βασιλάκου, Κωνσταντίνα Γεώργα, Canuto Kallan, Βίκυ Κολιπέτσα, Ιωάννα Λιανού, Φαίη Μητσάνη,

Keywords
Τυχαία Θέματα