Εκτός στόχου και ο τουρισμός!

-Συνεχίζεται η πτώση στις τουριστικές αφίξεις

Στον δρόμο που χάραξε ο... προϋπολογισμός του Κράτους, και ο τουρισμός δείχνει να μην ανταποκρίνεται στις προβλέψεις, που αποδεικνύονται ήδη πολύ αισιόδοξες. Ο στόχος για 16 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό και για έσοδα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ φαντάζει ήδη από την αρχή της τουριστικής περιόδου όνειρο θερινής νυκτός. Και φαίνεται πως για το ξακουστό ελληνικό καλοκαίρι

θα αργήσει πολύ να ξημερώσει.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Εξαιρετικά δύσκολο θα είναι το 2012 για τον ελληνικό τουρισμό εκτιμά η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωσή της πως τη χρονιά που διανύουμε θα επανακάμψει το τουριστικό ρεύμα προς τις χώρες της βόρειας Αφρικής και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, στερώντας σημαντικό αριθμό τουριστών από την Ελλάδα.

Η ΓΕΠΟΕΤ τονίζει ότι η κατά κεφαλή δαπάνη των υποψήφιων τουριστών από τις ευρωπαϊκές χώρες προέλευσης θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διότι σε όλες αυτές τις χώρες, εκτός της Γερμανίας, έχουν γίνει περικοπές, που με τη σειρά τους προμηνύουν ότι οι πολίτες των χωρών αυτών θα ταξιδέψουν και θα δαπανήσουν λιγότερο.

Τουρισμός σε ελεύθερη πτώση

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μοιάζει δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί για τον τουρισμό στη χώρα μας το 2012, για τουλάχιστον 16 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και 10 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα έσοδα για την τρέχουσα χρονιά. Επίσης, εκτιμάται ότι η πτώση στις τουριστικές αφίξεις θα συνεχιστεί, ενώ η αιτία για αυτή την εικόνα είναι φυσικά η γενικότερη κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων Γιώργος Τελώνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει πως θεωρεί «παραπλανητικό να μιλάμε για σημαντική άνοδο των αφίξεων το 2012, όταν ο στόχος θα πρέπει να είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε ότι «μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που ζει από τον τουρισμό, δεν μπορεί παρά να διατηρεί τον ΦΠΑ στο τουριστικό της προϊόν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της, δηλαδή της τάξης του 5%-8%. Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο, με τη σύμφωνη γνώμη και της Τρόικα, για αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23%, δηλαδή σε επίπεδα παγκόσμιου υψηλού, υπήρξε απόλυτα ακατανόητη και πέραν κάθε οικονομικής λογικής και δυστυχώς είχε ως συνέπεια να καταστρέψει μέσα σε λίγους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις και κατήργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα νέων, ενώ τελικά μείωσε και τα φορολογικά έσοδα του Κράτους».

Τουρίστες... παραπονεμένοι

Ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση ο τρόπος που χειριζόμαστε τον τουρισμό και τους επισκέπτες από το εξωτερικό δεν συνάδουν με μια αμιγώς τουριστική χώρα. Ακόμα περισσότερο δεν συνάδουν με την παράδοση περί φιλοξενίας. Οι περισσότεροι επισκέπτες παραπονιούνται για το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν στο κέντρο της Αθή

Keywords
Τυχαία Θέματα