Ελληνικό μενού είχαν και πάλι οι τελευταίες ομιλίες Μέρκελ - Στάινμπρουκ

Δεν θα μπορούσε να λείψει η Ελλάδα από τις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες, των δύο «μονομάχων» για την Καγκελαρία της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και Πέερ Στάινμπρουκ, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Η ιδιαίτερα μαχητική, όπως χαρακτήρισαν την Μέρκελ τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης,

καγκελάριος στην ομιλία της στο Βερολίνο, έκανε αναφορές στην Ελλάδα και στις διαδηλώσεις εναντίον της. «Αξίζει να κρατήσουμε καλές σχέσεις με τους εταίρους μας ακόμη κι αν διαφωνούμε στις συζητήσεις. Κι αν ταξίδευα σήμερα στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία, θα με ρωτούσαν: δεν είναι τρομερό που διαδηλώνουν εναντίον σας; Κι εγώ λέω: Χαίρομαι. Χαίρομαι που μπορούν να διαδηλώνουν οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, που μπορώ να επιστρέφω στο σπίτι μου χωρίς να έχει φυλακιστεί κανείς. Εγώ είχα άλλα βιώματα 30 - 35 χρόνια στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος της ελευθερίας της έκφρασης, του Τύπου, του να ταξιδεύεις. Και αυτός είναι ο θησαυρός της ζωής μας», δήλωσε η Μέρκελ.

Για τις θέσεις του AfD περί εκδίωξης από την ευρωζώνη των χωρών που πλήττονται από την κρίση, η καγκελάριος, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο κόμμα, σχολίασε ότι «Η Ευρώπη είναι οικονομικά σημαντική, ναι, αλλά είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Του χρόνου θα αναστοχαζόμαστε την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου».

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάστηκε ποτέ να ζήσουμε έναν πόλεμο. Τα επόμενα χρόνια, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επιτυχία αυτής της υπέροχης ηπείρου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πέερ Στάινμπρουκ, αναφερόμενος στη χώρα μας, δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, ανάπτυξη, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», κάτι που είχε δηλώσει και κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας του με την Άγκελα Μέρκελ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ έκανε την τελική του προεκλογική εμφάνιση στη Φραγκφούρτη. «Μόνο 28 ώρες ακόμα και θα απαλλαγείτε από αυτούς», δήλωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Χαρακτήρισε την απερχόμενη κυβέρνηση την «πιο αδρανή, οπισθοδρομική, εριστική και επαιρόμενη» των τελευταίων 20 ετών και υποστήριξε ότι σύντομα θα είναι «ιστορία».

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο Στάινμπρουκ είπε ότι «οι μόνοι που αποφασίζετε είσαστε εσείς, δεν είναι οι δημοσκοπήσεις» τις οποίες χαρακτήρισε «μαντείες».

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 18:00 (19:00) το απόγευμα της Κυριακής.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να μεταδώσουν έξιτ πολ πριν κλείσουν οι κάλπες. Εκτός αν το αποτέλεσμα είναι πολύ οριακό, το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει σαφές ήδη σε μία ως δύο ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες, με βάση τα έξιτ πολ και τις προβολές με βάση τα μερικά αποτελέσματα.

Τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα