Ενιαίο ΦΠΑ 19% ετοιμάζει η Κυβέρνηση!

Με μια θεαματική κίνηση που στοχεύει στην απλοποίηση, αλλά και τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος θα προσπαθήσει να τονώσει την πραγματική οικονομία η Κυβέρνηση. Θα καταργηθούν οι διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ και θα καθιερωθεί ένας μοναδικός Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 19%, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην καθημερινότητά μας. Η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τον ενιαίο ΦΠΑ 19% από το καλοκαίρι,

ώστε να προετοιμασθεί με όλες τις λεπτομέρειές του αυτό το σχέδιο που σύμφωνα με τους αναλυτές, αλλά και την τρόικα θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα τονώσει τα δημόσια έσοδα.

από τον Χρήστο Κώνστα
Προφανώς από την αλλαγή θα ωφεληθούν άμεσα όσοι σήμερα καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες που φορολογούνται με 23% (είναι τα περισσότερα), αλλά από την άλλη πλευρά θα επιβαρυνθούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% δηλαδή στα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, η ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που προτείνουν μια σταδιακή προσαρμογή του ΦΠΑ. Δηλαδή αντί να μειωθεί αμέσως από το 23% στο 19% να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο που ο ενιαίος ΦΠΑ θα είναι 21% και εφόσον το στοίχημα λειτουργήσει ομαλά, να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο 19%.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ είτε 19% είτε 21% σημαίνει:

• Αύξηση του συντελεστή 13% σε 19% ή 21% που ισχύει σε όλα τα είδη διατροφής, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί.
• Μείωση του συντελεστή 23% σε 19% ή 21% για όλες τις λοιπές περιπτώσεις πωλήσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών.
• Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Ο συνδυασμός της κατάργησης των μειωμένων αυτών συντελεστών και της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Κατ’ εξαίρεση κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν περιορισμένη αύξηση του ΦΠΑ των υπηρεσιών τουρισμού από 6,5% σε 11% αντί σε 19% ή 21%! Βασικό πλεονέκτημα της εφαρμογής του ενιαίου συντελεστή φορολόγησης είναι η απλούστευση του φορολογικού κώδικα. Η έκφραση που αποδίδεται στους εμπνευστές του μοντέλου ότι οι φορολογικοί κώδικες μπορούν να χωρέσουν σε μία ταχυδρομική κάρτα (tax forms really can fit on post-cards) αποδίδει εύλογα την απλότητα του συστήματος. Δεύτερο πλεονέκτημα είναι η μείωση του κόστους συλλογής και διαχείρισης των στοιχείων από το Δημόσιο και του κόστους συμμόρφωσης των φορολογουμένων. Η εφαρμογή του ενιαίου φόρου μπορεί να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα και να ενισχύσει τις ξένες επενδύσεις.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντάξει τις αλλαγές αυτές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα οριστικοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ειδικότερα μελετώνται τα εξής:
1) Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%. Αυτό συνεπάγεται:
α) αύξηση από 6,5% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων και των εισιτηρίων του θεάτρου. Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει αυτόματη ανατίμηση των προϊόντων αυτών κατά 11,7% έως 13,6%!
β) αύξηση από 6,5% σε 9% ή 11% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, που θα οδηγήσει τις τιμές των υπηρεσιών αυτών σε επίπεδα υψηλότερα κατά 2,34% έως 4,22%!
γ) αύξηση από 13% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών που παρέχονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς και λοιπούς επιτηδευματίες εμπλεκόμενους με την εκτέλεση εργασιών σε οικοδομές, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων (τα εισιτήρια για την είσοδο σε κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκο, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις). Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7%!
δ) μείωση από 23% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις λοιπές πωλήσεις αγαθών και όλες τις λοιπές περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τις ακόλουθες συναλλαγές:
• Πωλήσεις ειδών ένδυσης-υπόδησης.
• Παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών.
• Πωλήσεις επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης.
• Πωλήσεις νεόδμητων οικοδομών (πλην α΄ κατοικίας).
• Πωλήσεις οικοδομικών υλικών.
Πωλήσεις αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και λοιπών οχημάτων.
• Πωλήσεις καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.
• Πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χημικών ειδών, χαρτικών, απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού, ειδών ατομικής καθαριότητας, σχολικών ειδών κ.λπ.
• Κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης.
• Επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων.
• Υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων.
• Παροχή υπηρεσιών από κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια.
• Παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς και οικονομολόγους.
• Πώληση έτοιμου φαγητού σε εστιατόρια, ταβέρνες ψητοπωλεία, ψησταριές, ουζερί, οινομαγειρεία, φαστ φουντ κ.λπ.
• Πώληση ροφημάτων σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία.

Μια τέτοια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές όλων των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών κατά 1,62% έως 3,25%. Εναλλακτικά, το ΔΝΤ έχει προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 11% για τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη και τον κλάδο του τουρισμού.

2) Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Υιοθέτηση του μέτρου αυτού σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα σημαίνει για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 19% ή 21% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα περιοδικά και από 9% σε 19% ή 21% για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη, τις πωλήσεις ανθέων και ειδών από καουτσούκ και τα εισιτήρια θεαμάτων. Σημαίνει επίσης αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 19% ή 21% για όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

3) Υπαγωγή σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι πωλήσεων.

Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν υποστηρίξει ότι η υποχρεωτική ένταξη των αγροτών που υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο τζίρου στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ «είναι ένα λογικό μέτρο, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι σκόπιμο το αυξημένο όριο ένταξης στον ΦΠΑ των 25.000 ευρώ να ισχύει και για τους αγρότες ή αν για την περίπτωση αυτή θα ήταν πιο πρόσφορο ένα υψηλότερο κατώφλι, για την απλοποίηση των διαδικασιών τήρησης βιβλίων από την πλευρά των μικρών αγροτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα