Εντοπίζουν λοιμώξεις και ιούς με smartphone!

Μια μελέτη που παρουσιάζεται στο περιοδικό ACS Nano, περιγράφει μια επινόηση από ομάδα ερευνητών, η οποία αφορά την δημιουργία ενός μικροσκόπιου, το οποίο λειτουργεί με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» τηλεφώνου (smartphone).

Η νέα αυτή τεχνολογική πρόοδος, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς που εργάζονται σε απομονωμένες και φτωχές περιοχές, να παρακολουθούν την εξέλιξη των διαφόρων λοιμώξεων, ακόμη και αυτών που οφείλονται σε ιούς. Η συσκευή αυτή έχει μικρό βάρος και μετατρέπει

το τηλέφωνο σ' ένα πανίσχυρο μίνι- μικροσκόπιο.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον Aydogan Ozcan, πρόσφατα είχαν δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί επάνω στο smartphone και μπορεί να εντοπίσει μικρόβια, αλλά και να ελέγχει την οπτική οξύτητα του ασθενούς.

Τώρα, προχώρησαν περαιτέρω την έρευνα τους και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα, πολύ μεγαλύτερης διακριτικής ικανότητας, το οποίο μπορεί να εντοπίσει σε επίπεδο νανο-κλίμακας, πολύ μικρότερους μικροοργανισμούς, όπως είναι οι ιοί.

Το βάρος της συσκευής είναι περίπου όσο μιας μπάλας ποδοσφαίρου, μεταφέρεται πολύ εύκολα και μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ευκολία τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης καθώς και την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει πάρα πολύ τους γιατρούς των απομονωμένων περιοχών του πλανήτη, να παρακολουθούν και να ελέγχουν την εξέλιξη της θεραπείας των ασθενών, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, το δε κόστος της συσκευής, είναι ασύγκριτα μικρότερο από τα σύγχρονα, περίπλοκα και πανάκριβα ηλεκτρονικά μικροσκόπια, με τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει τους ιούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα