Έως 7 οι δόσεις στην εφορία

Έως 7 φαίνεται ότι θα είναι οι δόσεις για την εξόφληση του φετινού εκκαθαριστικού στην εφορία, καθώς το αρχικό σενάριο των 10 δόσεων απορρίφθηκε από την τρόικα στη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών, κο Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα, το εισοδηματικό οικογενειακό πλαφόν για την ένταξη στο μέτρο κατεβαίνει κάτω από τις 100.000 € και τοποθετείται στα 60.000-80.000 €. Το κατώτατο όριο για την κάθε δόση αναμένεται να οριστεί στα 300

€ και θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της δόσης θα εξαρτάται από το ύψος του φόρου που πρέπει να καταβληθεί.

Για παράδειγμα, αν με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα ο συνολικός φόρος ανέρχεται σε 3.000 €, η κάθε μηναία δόση θα είναι 428,5 € και όχι 300 €, αφού το ποσό θα πρέπει να εξοφληθεί σε επτά ισόποσες δόσεις (3.000:7=428,5 €). Αντιστοίχως, αν το ποσό του φόρου είναι 1.500 €, τότε θα εξοφληθεί σε 5 και όχι σε 7 δόσεις, αφού η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300€.
Υπάρχει και η σκέψη ο αριθμός των δόσεων να συνδυαστεί και με την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου, δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος να καταβάλλουν τον φόρο σε λιγότερες από 7 δόσεις, που θα ισχύουν για τους υπολοίπους.
Για όσους έχουν καταβάλει ήδη την πρώτη δόση του φόρου, στη νέα ρύθμιση θα ενταχθεί το υπολειπόμενο από το συνολικό ποσό του φόρου, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο διακανονισμός για την καταβολή του φόρου σε δόσεις θα γίνεται αυτόματα από την εφορία με την αποστολή νέου εκκαθαριστικού ή θα πρέπει οι φορολογούμενοι να πάνε στην εφορία και να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα