Γ. Φίσερ: «Επικίνδυνη η πολιτική Μέρκελ»

Ο Γιόσκα Φίσερ (ηγετική φυσιογνωμία του κόμματος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας) ασκεί δριμεία κριτική κατά της Άγκελα Μέρκελ, αναφορικά με την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών αισθημάτων στην ευρωζώνη. Όπως υποστηρίζει, η πολιτική Μέρκελ θα οδηγήσει το Βερολίνο σε απομόνωση, καθώς η καγκελάριος δρα με βάση το εθνικό και όχι το ευρωπαϊκό συμφέρον, στην κρίση χρέους.

«Το βασικό

λάθος είναι ότι η κυβέρνηση δρα εξ αρχής με εθνικό και όχι ευρωπαϊκό τρόπο. Και αυτό πολύ αργά και όχι με αρκετή αποφασιστικότητα», δήλωσε ο κ. Φίσερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag. «Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Αντιμετωπίζει την κρίση όμως όχι με στρατηγικό τρόπο. Η Ελλάδα στην αρχή ήταν ένα πρόβλημα της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τώρα έχει πάρει άλλες διαστάσεις».

Και εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της Μέρκελ: «Γιατί η Άγκελα Μέρκελ δεν έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό το όραμά της, το γενικό της σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια; Αντί γι' αυτό, πορεύεται βάσει των εξελίξεων χωρίς να μας πει πού πάει. Αυτό ανησυχεί τους ανθρώπους και τρέφει αντιευρωπαϊκές φωνές. Είναι πολύ επικίνδυνο».

Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, καταφέρεται κατά όσων επιθυμούν να χρεωθεί ο Γερμανός φορολογούμενος, τα χρέη της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. «Θέλουν μία ένωση χρεών, εμείς θέλουμε μία ένωση σταθερότητας. Μου το έλεγε και η γιαγιά μου: οι σοσιαλδημοκράτες απλά δεν ξέρουν να διαχειρίζονται χρήματα…».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών- CDU, Μίκαελ Φουκς, αναφέρει πως κανείς δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και πως η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, αρκεί να τηρούνται οι συμφωνίες. Όπως τονίζει, η χώρα μας έχει κάνει πρόοδο, η οποία, όμως, είναι μικρή.

«H Ελλάδα κρατά τη μοίρα της στα χέρια της. Πρέπει να βρει έναν τρόπο να εκπληρώσει τις απαιτήσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ως αντάλλαγμα στο ολοκληρωμένο διεθνές πακέτο στήριξης. Καμία χώρα δεν μπορεί να διώξει άλλη χώρα της ΕΕ από την ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα