Γήπεδα στον… «πάγκο»

-Γήπεδα και στάδια που παλαιότερα προσέλκυαν χιλιάδες φιλάθλους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους ομάδες, είτε χρησιμοποιούνται ελάχιστα, είτε παραμένουν ανεκμετάλλευτα…

-Δεκάδες τα ερωτήματα που γεννώνται από τους πολίτες για την σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν τα «παροπλισμένα» γήπεδα στην Αττική, με την πολιτεία σε ρόλο… Πόντιου Πιλάτου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Τα επιβλητικά γήπεδα, κοιτίδες αθλητισμού και πολιτισμού, που κτίστηκαν στο λεκανοπέδιο, φαίνεται όχι μόνο πως δε γεμίζουν πλέον κάθε Κυριακή, αλλά μερικά από αυτά παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Δίπλα στο μεγαλοπρεπές ΟΑΚΑ και το υπερσύγχρονο γήπεδο Καραϊσκάκη υπάρχουν και κάποια, στα οποία τα φώτα δεν ανάβουν πια, με τη σφυρίχτρα να έχει χρόνια να ηχήσει. Σίγουρα τα περισσότερα έχουν νικηθεί από τον χρόνο, αλλά το καθένα έχει και μια ιστορία, η οποία παραμένει «αήττητη». Όταν αναφερόμαστε στα στάδια και γήπεδα της Αττικής, εννοούμε το ΟΑΚΑ και τα στάδια της Νέας Φιλαδέλφειας, της Νέας Σμύρνης, του Περιστερίου, του Βύρωνα, της Καλλιθέας, της Φυλής, του Ζωγράφου, αλλά και τα γήπεδα Καραϊσκάκη, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Ριζούπολης, Αιγάλεω, Νεάπολης, Ακράτητου, Καισαριανής, Αχαρναϊκού, Κορυδαλλού, Ταύρου, Μεγάρων και Κορωπίου.

«Λεωφόρος»: Στα «χέρια» του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ή αλλιώς «Απόστολος Νικολαΐδης», προς τιμήν του οποίου έλαβε το όνομά του το συγκεκριμένο γήπεδο, ύστερα από την πολυετή προσφορά του στον σύλλογο του Παναθηναϊκού, στέκεται «αγέρωχο» επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, απέναντι από τα προσφυγικά και σε «απόσταση αναπνοής» από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Το εν λόγω γήπεδο ανεγέρθη το 1922 και εκεί έλαβαν χώρα σημαντικοί εγχώριοι και διεθνείς αγώνες, καθώς εκτός των άλλων αποτέλεσε έδρα και της Εθνικής Ομάδας της Ελλάδας.

Σήμερα το γήπεδο δε χρησιμοποιείται από την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού, η οποία έχει επιλέξει ως έδρα της ομάδας το ΟΑΚΑ και έτσι ένα γήπεδο χωρητικότητας 16.620 θέσεων -μετά την τελευταία ανακατασκευή το 2001- μένει σχεδόν ανεκμετάλλευτο, καθώς χρησιμοποιείται μόνο για προπονήσεις εφηβικών και μικρών ομάδων. Οι εγκαταστάσεις του γηπέδου, όπου στεγάζεται και το κλειστό γυμναστήριο του «Τάφου του Ινδού», ανήκουν στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Όπως μας είπε σχετικά η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Πένυ Ροντογιάννη, «ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός νοικιάζει το γήπεδο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκμετάλλευσή του και για τις διάφορες εκδηλώσεις ή φιλικά που διεξάγονται κατά καιρούς. Όλοι οι υπόλοιποι ενεργοί χώροι του γηπέδου χρησιμοποιούνται στο έπακρο από τον Ερασιτέχνη, καθώς στο κλειστό παίζει η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ενώ συστεγάζονται και τα τμήματα ξιφασκίας και πινγκ-πονγκ». Πάντως, αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα διπλής ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, που προέβλεπε κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και κατεδάφιση των υφιστάμενων αθλητι

Keywords
Τυχαία Θέματα