Γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση στη ΔΗΜΑΡ που πορεύεται στο 2ο Συνέδριο

Αν και προηγήθηκαν αρκετοί πολιτικοί διαξιφισμοί και ανεβασμένοι τόνοι, στο τέλος των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που ολοκληρώθηκε σήμερα, εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία οι θέσεις που εισηγήθηκε η Επιτροπή Θέσεων του κόμματος για τη διεξαγωγή του 2ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος, στις 13-15 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν 76 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ λευκό ψήφισαν 24 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ

Σπύρος Λυκούδης.

Νωρίτερα «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Σπύρος Λυκούδης και Νίκος Τσούκαλης με κεντρικό θέμα συζήτησης την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο.

Ο γραμματέας της ΚΕ Σπύρος Λυκούδης, κατά την τοποθέτησή του, αφού ξεκαθάρισε πως στηρίζει τον Φώτη Κουβέλη, βάζοντας φρένο στα σενάρια περί συνωμοσιών κατά του προέδρου, υποστήριξε ότι η αποχώρηση από την κυβέρνηση έγινε σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο και για λάθος αφορμή.

«...Και όποιος θέλει να ψιθυρίζει δεξιά - αριστερά διάφορες κακοήθειες, ας έρθει να μου πει τι κερδίσαμε (εκτός από την ησυχία μας) κι εμείς και ο λαός μας, όταν φύγαμε, όπως φύγαμε από την κυβέρνηση. Χάσαμε τα 2/3 της εκλογικής μας δύναμης μέσα σε 2 εβδομάδες, και εδώ και 4 μήνες μειώνεται κάθετα η επιρροή μας, σας το ξαναλέω, όχι επειδή γενικώς αποχωρήσαμε από την Κυβέρνηση, αλλά επειδή το κάναμε, με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και για λάθος αφορμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης.

Υπενθύμισε ότι το πρωί της Πέμπτης, πριν αποχωρίσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, σε σύσκεψη των ηγετικών στελεχών του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου ήταν ο μόνος που υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει την επιλογή της αποχώρησης, ενώ τα υπόλοιπα στελέχη εκτιμούσαν ότι θα παρασύρουν το ΠΑΣΟΚ σε μια παρόμοια απόφαση.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης απαντώντας στα στελέχη του κόμματος που πιέζουν για σύμπλευση με τους 58 -που υπέγραψαν πρόσφατα κοινό κείμενο για την Κεντροαριστερά, είπε ότι η συζήτηση συνεχίζεται δημόσια. Σημείωσε επίσης ότι θα ήταν δυνατή η προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, αν αυτό αλλάξει θέση στο πολιτικό σκηνικό και στην κυβέρνηση.

Ο Νίκος Τσούκαλης στην ομιλία του, συντάχθηκε στην γραμμή του κ. Χατζησωκράτη και αναρωτήθηκε στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ δεν έφευγε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο, αν θα έπρεπε να είναι ακόμα σε αυτήν. Αναρωτήθηκε επίσης αν ο κ. Μανιτάκης έπρεπε να παραιτηθεί τον Μάιο όταν του αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και την ανέλαβαν οι κκ Σταμάτης και Στουρνάρας.

Να σημειωθεί ότι το κείμενο κριτικής που κατέθεσαν στελέχη για αποχώρηση από την κυβέρνηση και τον διάλογο για την Κεντροαριστερά δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Κριτική στην ηγεσία για την κίνηση αυτή άσκησε ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ενώ επικεφαλής νομαρχιακών επιτροπών από την περιφέρεια έκαναν λόγο για ενδεχόμενο αλλοίωσης του χαρακτήρα του κόμματος.

«Όχι» σε περιχαρακώσεις, υποκειμενισμούς και εγωκεντρισμούς τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κατά τη δευτερολογία του και ζήτησε σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων.

«Το κόμμα μας πορεύεται προς το συνέδριό μας χωρίς εσωστρέφεια, με σταθερή την πολιτική μας παρουσία στα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας. Θέσαμε στο πολιτικό προσκήνιο το ζήτημα της απλής αναλογικής και το μπόνους των 50 εδρών. Θα συνεχίσουμε με την υπόθεση του πολιτικού χρήματος στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και του εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος. Υποχρέωση όλων μας είναι η ενίσχυση του κόμματός μας. Όχι περιχαρακώσεις, όχι υποκειμενισμοί, όχι εγωκεντρισμοί. Σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων. Αυτός είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει σε μια πιο δυναμική παρουσία της ΔΗΜΑΡ στις πολιτικές εξελίξεις» δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Και συνέχισε, αναφερόμενος στον τρίτο πόλο: «Το διπολικό παιχνίδι θα αποτραπεί μόνο από ένα ισχυρό τρίτο πόλο. Μια ευρεία δημοκρατική, προοδευτική και σοσιαλιστική συμπαράταξη που αποκρούει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τον αριστερό λαϊκισμό».

Για την τρομοκρατία, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαύλο κύκλο αίματος και εξτρεμιστικών δράσεων . Η ΔΗΜΑΡ είναι απέναντι σε πράξεις βίας όποιο χρώμα και αν έχουν, όποιο ιδεολογικό προκάλυμμα και όποια επίφαση επιζητούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα