Γυναικοκτονία Καζακστάν: Πρώην υπουργός ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του

Τις φρικτές τελευταίες στιγμές που βίωσε η σύζυγος ενός πρώην υπουργού στο Καζακστάν προτού υποκύψει στα τραύματα που της προκάλεσε ο ίδιος αποτυπώνει βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε στη δίκη του. Το σοκαριστικό υλικό δείχνει την 31χρονη Σαλτανάτ Νουκένοβα να ξυλοκοπείται άγρια από τον 43χρονο Κιαντούκ Μπισιμπάγιεφ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της χώρας από τον Μάιο του 2016 μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς. Σύμφωνα με την Daily Mail, η δίκη του Μπισιμπάγιεφ είναι η πρώτη δίκη

για υπόθεση δολοφονίας στη χώρα που μεταδίδεται online, αφού ο τραγικός θάνατος της 31χρονης προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία, με χιλιάδες κόσμου να υπογράφουν αιτήσεις για αυστηροποίηση των ποινών ενδοοικογενειακής βίας. Ο Μπισιμπάγιεφ, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών, είχε ισχυριστεί αρχικά στο δικαστήριο ότι η σύζυγός του πέθανε από τραύματα που προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της στις 9 Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο το υλικό που κατέγραψαν κάμερες σε ένα εστιατόριο που ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του, αφού τον δείχνει να γρονθοκοπεί και να κλωτσάει ανελέητα τη γυναίκα σε διάστημα δύο ωρών, πριν τον θάνατό της.

let me enlighten you guys

Saltanat Nukenova was brutally k illed by her husband Kuandyk Bishimbayev, who is Kazakhstan’s former Minister of Economics, on November 9, 2023.
Everything took place at the restaurant “BAU” in Astana, whose owner is Bishimbayev’s brother. + pic.twitter.com/IFnXtIJXRN

— yasm (@jinsiknyom) April 4, 2024

Την περασμένη Τετάρτη, ο Μπισιμπάγιεφ παραδέχτηκε τελικά στο δικαστήριο ότι την είχε κακοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε πρόθεση να τη σκοτώσει. Στην αρχική του κατάθεση ανέφερε ότι η 31χρονη χτύπησε κατά λάθος το κεφάλι της στον τοίχο και τη λεκάνη μιας τουαλέτας του εν λόγω εστιατορίου, κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού τους. Στο ένα από τα κλιπ που παρουσιάστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το ζευγάρι εμφανίζεται να καβγαδίζει έξω από το εστιατόριο BAU στην πόλη Αστανά. Ο Μπισιμπάγιεφ εμφανίζεται να χτυπά τη σύζυγό του, να την τραβά από τα μαλλιά ρίχνοντάς την στο έδαφος και κατόπιν να την κλωτσάει 4 φορές. Ενώ εκείνη πασχίζει να σηκωθεί, τη γραπώνει από τον λαιμό και της ρίχνει μια δυνατή γροθιά στο σαγόνι, με τη γυναίκα να παραπατά ζαλισμένη. Τότε την κλωτσάει ξανά και την τραβάει από τα μαλλιά εκτός της περιοχής κάλυψης της κάμερας.

Au Kazakhstan, le féminicide de Saltanat Nukenova brise un sujet tabou
https://t.co/cbhXPza9z8 pic.twitter.com/oSx7tkeOMu

FRANCE 24 Français (@France24_fr) April 28, 2024

Το δεύτερο κλιπ, από τον χώρο υποδοχής του εστιατορίου, δείχνει τον πρώην υπουργό να συνεχίζει τον βάναυσο ξυλοδαρμό της γυναίκας του, προτού τη σύρει τελικά σε ένα δωμάτιο. Κάποια στιγμή η γυναίκα προσπάθησε να προστατευθεί τρέχοντας στην τουαλέτα, αλλά ο Μπισιμπάγιεφ έσπασε την πόρτα, την έβγαλε έξω και συνέχισε να την χτυπά. «Στη συνέχεια την έπιασε από τον λαιμό σφίγγοντάς τη, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της» σύμφωνα με τον εισαγγελέα στη δίκη. Η Σαλτανάτ Νουκένοβα, η οποία εργαζόταν ως αστρολόγος, βρέθηκε νεκρή το επόμενο πρωί σε ένα από τα δωμάτια VIP του εστιατορίου, με τον ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό της να προσδιορίζει ως αιτία θανάτου τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη. Αφού δολοφόνησε τη γυναίκα του, ο Μπισιμπάγιεφ φέρεται να κάθισε ήρεμος να απολαύσει το γεύμα του αντί να καλέσει ασθενοφόρο. Ο πρώην υπουργός είπε στο δικαστήριο ότι το μοναδικό τηλεφώνημα που έκανε ήταν σε ένα φιλικό του πρόσωπο που είναι μέντιουμ.

Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Νουκένοβα είχε επιχειρήσει πολλές φορές να εγκαταλείψει τον σύζυγό της, ο οποίος φέρεται να την κακοποιούσε συστηματικά. Η δίκη του Μπισιμπάγιεφ έχει αιχμαλωτίσει την προσοχή του έθνους του Καζακστάν, αφού πολλοί από τους πολίτες βλέπουν τον Μπισιμπάγιεφ ως σύμβολο της διεφθαρμένης ελίτ της χώρας και εκφράζουν ανησυχίες ότι, παρά τα αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος του, μπορεί να τη «γλιτώσει» με μια σχετικά ελαφριά ποινή. Ο πολιτικός είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2017 με την κατηγορία της δωροδοκίας και του είχε επιβληθεί ποινή δεκαετούς κάθειρξης, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα αφέθηκε ελεύθερος βάσει απόφασης για παροχή αμνηστίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα