Η Google τιμά τον φυσικό Όιλερ (βίντεο)

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Ελβετό μαθηματικό και φυσικό Λέοναρντ Όιλερ, καθώς συμπληρώνονται 360 έτη από τη γέννησή του. Ο Όιλερ γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1707 στη Βασιλεία της Ελβετίας και σπούδασε γεωμετρία στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου εργάστηκε για την οργάνωση της Ακαδημίας Επιστημών, ενώ διορίστηκε καθηγητής της Φυσικής Φιλοσοφίας στο

πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Το 1744 τον προσκάλεσε ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας στο Βερολίνο, για να αναλάβει διευθυντής του τμήματος των μαθηματικών της εκεί Ακαδημίας. Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος που είπε στο Γάλλο άθεο φιλόσοφο Ντενί Ντιντερό, όταν η Τσαρίνα της Ρωσίας Μεγάλη Αικατερίνη είχε καλέσει τον Όιλερ στην Αυλή της, σε μία προσπάθεια να σταματήσει την αθυροστομία του Ντιντερό. Ο Ελβετός είπε στο Γάλλο: «Κύριε, ( α + β ) / ν = χ, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε!». Έτσι, ο Ντιντερό αποχώρησε ηττημένος.

Πασίγνωστος για την καθιέρωση του συμβόλου f(x) στις συναρτήσεις, παρήγαγε σημαντικό έργο στον τομέα των ανώτερων μαθηματικών. Σημαντικό θεωρείται το έργο του στη συσχέτιση των κυκλικών και των εκθετικών συναρτήσεων, στη θεωρία της περιστροφής ενός σώματος γύρω από ένα σταθερό σημείο, καθώς και η συμβολή του στην αναλυτική γεωμετρία και τη θεωρία των αριθμών.

Τα έργα του σήμερα ξεπερνούν τους 75 τόμους συνολικά, ενώ για αρκετούς λάτρεις του «Sudoku», ο Λέοναρντ Όιλερ θεωρείται ο «πατέρας» του παιχνιδιού.

Απεβίωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 1783.

Keywords
Τυχαία Θέματα