Η «Αγιά-Σοφιά» της Νέας Φιλαδέλφειας

από τον Κώστα Μοσχολιό ([email protected])

Ένα όνειρο πολλών ετών και απαίτηση των απανταχού φιλάθλων της ΑΕΚ παίρνει «σάρκα και οστά». Το νέο γήπεδο της «Αγιά-Σοφιάς» στη Νέα Φιλαδέλφεια θα είναι έτοιμο σε 2 χρόνια από τώρα, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά με τη διαδικασία της χρηματοδότησής του. Πρόκειται για ένα έργο, που ξεπερνάει τα όρια του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, καθώς Νέα Φιλαδέλφεια

και ΑΕΚ είναι συνδεδεμένες με την έννοια της προσφυγιάς και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Και πώς να μην είναι όταν αναφερόμαστε σε ένα σωματείο, που ιδρύθηκε από Κωνσταντινοπολίτες πρόσφυγες το 1924, όπως μαρτυρά εξάλλου και το όνομά του: «Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ)»;

Από την απαξίωση στην αναστήλωση

Το στάδιο «Νίκος Γκούμας» κατασκευάστηκε το 1930 στη Νέα Φιλαδέλφεια για να φιλοξενεί ποδοσφαιρικούς αγώνες της ομάδας της ΑΕΚ με χωρητικότητα 24.729 θέσεων και για 79 ολόκληρα χρόνια ήταν το γήπεδο της ομάδας, δίνοντας ξεχωριστή πνοή στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας. Ωστόσο, το 2003, μετά από μια αδικαιολόγητη απόφαση, οι μπουλντόζες μπαίνουν στο στάδιο και η κατεδάφιση αρχίζει, στο πλαίσιο της ανακατασκευής του γηπέδου. Έκτοτε η ανακατασκευή έμεινε στα… χαρτιά και τις μακέτες.

Όλα αυτά μέχρι σήμερα, καθώς ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης ανέλαβε προσωπικά να ολοκληρώσει το γήπεδο για τους απανταχού φιλάθλους της ΑΕΚ, το οποίο θα οδηγήσει και στην οικονομική άνθηση της Ν. Φιλαδέλφειας και της ευρύτερης περιοχής. Σε μια λαμπρή εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση έγινε η ψηφιακή παρουσίαση του νέου γηπέδου, μέσα σε κλίμα έντονα συναισθηματικό, που έκανε αρκετούς από τους παρευρισκομένους ακόμη και να δακρύσουν από συγκίνηση. Το δέος μεγάλο, την ώρα που προβάλλονταν εικόνες από τη Μικρά Ασία, τις ρίζες της ΑΕΚ και των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

«Μετά την καταστροφή έρχεται πάντα η αναγέννηση. Κι αυτή τη φορά τα τείχη που θα προστατεύσουν την ομάδα μας θα είναι υψηλά και απόρθητα. Το κάστρο αυτό θα είναι απόρθητο», κατέληξε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, προσθέτοντας ότι κάθε θύρα θα φέρει και το όνομα από πόλεις της Μικράς Ασίας εκτός από μια θύρα, η οποία θα είναι η «Θύρα 21». «Τιμάμε αυτούς τους ανθρώπους που μας παρέδωσαν ζωντανή την ΑΕΚ. Όσο κι αν δυσκολεύονται οι αντίπαλοί μας να το καταλάβουν, η ΑΕΚ είναι πολύ περισσότερο από μία ομάδα και το γήπεδό της δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Το νέο μας γήπεδο εκπροσωπεί την τεράστια ιστορία της ομάδας μας και τη βυζαντινή της προέλευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ.

«Μνημείο μνήμης του προσφυγικού ελληνισμού»

Ενδεικτικό του μεγάλου συμβολισμού που θα έχει αυτό το έργο είναι το γεγονός, πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε την παρουσίαση του γηπέδου με μήνυμά του, που αναγνώστηκε από τον Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο, στο οποίο γνωστοποίησε εκτός των άλλων, πως θέλει να βάλει τον πρώτο θεμέλιο λίθο για το χτίσιμο του γηπέδου, γι’ αυτό θα καταθέσει στον λογαριασμό της Δικέφαλος Α.Ε. το ποσό των 50.000 ευρώ.

«Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ περίμεναν τον σημαιοφόρο και μπήκες μπροστά, γιατί έχεις πάθος με αυτό που λέγεται ΑΕΚ και μπορείς να προσφέρεις για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός. Η ΑΕΚ υποστασιάζει τις μνήμες του προσφυγικού ελληνισμού. Θα στήσετε ένα μνημείο μνήμης γι’ αυτούς που έφυγαν κι ένα μνημείο γι’ αυτούς που έρχονται», ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτη στον κ. Μελισσανίδη.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο γήπεδο

Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς και τα σχέδια των αρχιτεκτόνων, δεν πρόκειται απλά για ένα γήπεδο, αλλά για ένα τεράστιο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο, το οποίο σχεδιάστηκε σύμφωνα με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική. «Η ΑΕΚ είναι ένας ξεχωριστός αθλητικός σύλλογος, μια συλλογική οντότητα, μια ένωση με ταυτοποιητικά συστατικά στοιχεία, υπερβαίνει τα στενά όρια ενός δήμου και έχει μία ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας. Όλα αυτά οδηγούσαν σε ένα πολυδιάστατο έργο. Ανιχνεύσαμε τις ιστορικές καταβολές μας, ξεκινώντας από το 404 μ.Χ., ως την Αγία Σοφία. Τόσο στα οχυρωματικά και στρατιωτικά οικοδομήματα, όσο και στα δημόσια κτίρια. Επιλέξαμε την αναφορά στην Πόλη και τις αλησμόνητες πατρίδες, ώστε να παραδοθεί σαν κειμήλιο στα χέρια των συνεχιστών της. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο φιλοδοξεί να είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον της πόλης και τις συναφείς χρήσεις του γηπέδου με τους άλλους χώρους», είπε ο αρχιτέκτονας του έργου Θανάσης Κυρατσούς.

Όπως επισήμανε ο project manager του γηπέδου Δημήτρης Ανδριόπουλος, «το οικόπεδο βρίσκεται σε έναν ιδιαίτερο χώρο. Ο χώρος που θα γίνει το γήπεδο συγκοινωνεί με το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, που είναι δύο φορές το μέγεθος του Εθνικού Κήπου και με την ανάπλαση μπορεί να γίνει από τα καλύτερα στην Αττική. Μπορεί μαζί με το γήπεδο να αλλάξει η εικόνα του δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας. Εξάλλου το γήπεδο της ΑΕΚ θα είναι μόνιμος χορηγός για το Άλσος».

Το συνολικό project των εγκαταστάσεων του γηπέδου:

Εμπορικές χρήσεις

0 m2

Αθλητικές χρήσεις

38.000 m2

Υπόγειο παρκινγκ

19.000 m2

Υπόγειοι αθλητικοί χώροι

5.000 m2

Πολιτιστικά συνοδοί χώροι

3.000 m2

Σύνολο

65.000 m2

Στις εγκαταστάσεις του γηπέδου λοιπόν, που θα έχει εξωτερικά βυζαντινά τείχη με πυρσούς, περιλαμβάνονται το γήπεδο περίπου 32.500 θέσεων, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ, εξέδρες με τα ονόματα πόλεων της Μικράς Ασίας, το εκκλησάκι του Οσίου Λουκά στη μνήμη του ευεργέτη προέδρου της Ένωσης Λουκά Μπάρλου, πολυτελέστατοι εσωτερικοί χώροι, όπως σουίτες, αίθουσες VIP, χαμάμ, κουρείο, στιλβωτήριο, παραδοσιακό καφενείο και πολλά άλλα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2014 και προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015.

Γενικά χαρακτηριστικά γηπέδου:

Αρχικός προϋπολογισμός

65 εκ. ευρώ

Χαρακτηρισμός γηπέδου

FIFA/UEFA 4 αστέρων & Elite ΓΓΑ

Θέσεις

32.000- 34.000

Σουίτες

40

Πύλες εισόδου

30

Τύποι καθισμάτων

5

Ηλεκτρονικοί πίνακες σκορ

2

Θέσεις στάθμευσης

1.500 υπόγειες & υπαίθριες

Άλλα χαρακτηριστικά

Διπλά αποδυτήρια για Τουρνουά ποδοσφαίρου

Περιφέρεια και δήμος στο πλευρό της ΑΕΚ

Η Περιφέρεια Αττικής, δια στόματος περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου θα στηρίξει την προσπάθεια της ανέγερσης του γηπέδου εκταμιεύοντας ένα ποσό της τάξεως των 20 εκ. ευρώ. «Τα χρήματα είναι κλειδωμένα και όταν θα ξεκινήσει το έργο της ΑΕΚ, σε λογαριασμούς που θα έρχονται, θα αποπληρώνεται το έργο από την Περιφέρεια, μέχρι τα 20 εκατ. ευρώ», επισήμανε σχετικά ο κ. Σγουρός, για να συμπληρώσει σχετικά με ενδεχόμενα γραφειοκρατικά ζητήματα: «Λέει ο λαός πως αν δεν χτίσεις σπίτι και αν δεν κάνεις παιδί, δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Ξεκινούν να φτιάξουν το σπίτι τους και δεν ξέρουν τι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν. Και γραφειοκρατικά και τεχνικά. Η μελέτη πρέπει να είναι άρτια και να μην έχει προβλήματα, ώστε να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της ανέγερσης του γηπέδου».

Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, οι κάτοικοι του οποίου θα είναι οι μεγάλοι ωφελούμενοι, ψήφισε ομόφωνα το σχέδιο του νέου γηπέδου, σε μια ειδική συνεδρίαση, που είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Η δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Έφη Αποστολάκη χαρακτήρισε «ιστορική» τη στιγμή, «όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά και για την πόλη». «Το παρελθόν δείχνει πως ΑΕΚ και Νέα Φιλαδέλφεια δεν υπάρχουν ξεχωριστά. Πιστεύω πως ήρθε η στιγμή να είναι πάλι μαζί. Η ΑΕΚ θα γυρίσει σπίτι της. Πριν από τρία χρόνια είχα πει πως θα σταθούμε στο πλευρό της ΑΕΚ και θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες για το σχέδιό της. Με αυτό το πλάνο πιστοποιείται πως θα ξαναγεννηθεί μαζί με μία ομάδα και μία ολόκληρη πόλη. Η πρόταση δεν παρουσιάζει κανένα εμπόδιο υλοποίησης», τόνισε χαρακτηριστικά η δήμαρχος. Σύμφωνα με την ίδια, «είναι ένα έργο παγκόσμιας πρωτοτυπίας που θα μετατρέψει την περιοχή μας σε κόμβο αθλητισμού, ιστορίας και πολιτισμού, αλλά το σημαντικότερο κατά την άποψή μου, είναι ένα έργο που αποδεικνύει ότι η ΑΕΚ θα γίνει βασίλισσα ξανά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Χάρης Τομπούλογλου, ο οποίος δήλωσε πως «το σχέδιο είναι πράγματι ένα έργο αθλητισμού και πολιτισμού. Σε αυτό το σχέδιο δεν μπορεί κανένας καλοπροαίρετος άνθρωπος να έχει αντίρρηση. Εμείς λοιπόν λέμε το μεγάλο "ναι"». Μοναδική «παραφωνία» στον δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία αφού κατήγγειλε την απουσία των μελών της από το δημοτικό συμβούλιο, κάνει λόγο για επιδίωξη της δημοτικής αρχής «να εμφανίσει ομόφωνη την απόφαση για παράδοση στα επιχειρηματικά συμφέροντα του χώρου που είχε παραχωρηθεί απ’ τον δήμο στην ερασιτεχνική ΑΕΚ».

«Είμαστε αντίθετοι με αυτή τη μεθόδευση, που δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες για άθληση της νεολαίας και του λαού της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Υποστηρίζουμε την κατασκευή αθλητικού κέντρου στα όρια του παλιού γηπέδου με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου απ’ το κράτος, που θα καλύψει τις υποδομές για όλα τα αθλήματα και τα ερασιτεχνικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο δήμο, μεταξύ αυτών και η ΑΕΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ. Πάντως, σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ομολογουμένως εντυπωσιακό αυτό εγχείρημα, σε δυσμενείς οικονομικά καιρούς, είναι πως η υλοποίηση του έργου είναι απόλυτα ομαδική δουλειά. Για να φτιαχτεί το νέο «σπίτι» της ΑΕΚ πρέπει αρχιτέκτονας, πολεοδομία, ΠΑΕ ΑΕΚ, δήμος, Πολιτεία, Περιφέρεια και οι φίλαθλοι της ομάδας να συνεργαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Keywords
περιφέρεια αττικής, παε αεκ, ΑΕΚ, νέα, ωναση, ελλαδα, project, μνήμη, vip, elite, ΚΚΕ, σγουρος, Καλή Χρονιά, αποστολακη, μνήμη, περιφέρεια αττικής, δουλεια, εικονες, μνημειο, ονοματα, ονειρο, πλαισιο, ωρα, αγια σοφια, αγωνες, αλσος, αναγεννηση, ανθρωπος, απλα, αρχιτεκτονικη, ασια, αττικη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, δεος, δημος, δειχνει, εγινε, εγχειρημα, ευρω, ειπε, εννοια, ερχεται, ερχονται, ετοιμο, ετων, χαμαμ, ιδια, ιδιο, ηρθε η στιγμη, εικονα, ισορροπια, καφενειο, κλιμα, κτιρια, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μπορεις, ομαδα, παντα, ονομα, ορια, παιδι, παε αεκ, παθος, παρουσιαση, περιβαλλον, πινακες, πνοη, πολεοδομια, πολιτεια, προβληματα, σοφια, σπιτι, στεγη γραμματων και τεχνων, σχεδια, σχεδιο, σωματειο, τειχη, τρια, υλοποιηση, φορα, χτισιμο, ψηφιακη, δημητρης, εφαρμογη, elite, ενωση, ενωσις, ιδιαιτερο, project, μελετη, μπροστα, θανασης, vip, χερια
Τυχαία Θέματα