Η έκθεση «A Cry for Freedom» του M. Kippenberger στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση με τίτλο «A Cry for Freedom» περιλαμβάνει έργα του Γερμανού καλλιτέχνη από τις συλλογές Δ. Δασκαλόπουλου και του Estate Kippenberger, υπό την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά.

Η Ιστορία της Τέχνης μπορεί να ερμηνευθεί ως μια διαρκής διεύρυνση των συνόρων του ορισμού του έργου τέχνης, προς την κατεύθυνση πιο απελευθερωμένης καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Ο Martin Kippenberger κατέστρωσε μια ιδιαίτερα αιχμηρή επίθεση εναντίον αυτών των ορίων. Η δύναμή της μεγεθύνθηκε από τη μεθοδική και εσωτερικά εγγενή ανάγκη του να εκφράσει

τον πόθο του για προσωπική ελευθερία μέσα στην καλλιτεχνική του δημιουργία, συγκεράζοντας έτσι την ζωή του και το καλλιτεχνικό του έργο σ’ ένα συνεπές και συνεχές Gezamkunstwerk (Καθολικό Έργο Τέχνης). Σε προσωπικό επίπεδο, ο Kippenberger ήταν ικανός για ό,τι καλύτερο και ό,τι χειρότερο. Ακολούθησε μόνο Έναν Κανόνα: Πάντα παραβίαζε τους Κανόνες! Με γενναιότητα πλοηγήθηκε σ’ αχαρτογράφητα νερά ανεξερεύνητων πεδίων ελευθερίας, μια επικίνδυνη αποστολή η οποία του κόστισε τον πρώιμο θάνατό του στην ηλικία των 44 ετών.

Εξήντα χρόνια μετά την γέννησή του, η παρούσα έκθεση έχει ως στόχο να ακολουθήσει το ταξίδι του αυτό και να φωτίσει την πολύπλευρη τακτική του με την οποία πάντα ρηξικέλευθα παραβίαζε τους Κανόνες. Με άλλα λόγια, ο Κόσμος του Kippenberger ολοκληρωμένος και συμπαγής.

10 Οκτωβρίου 2013 – 26 Ιανουαρίου 2014

Στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Keywords
Τυχαία Θέματα