Η Ευρώπη στο μεταίχμιο

-Απομονωνόμενη πλέον η Μέρκελ από τους εταίρους

-Ζητούμενο μια νέα πολιτική για την αντιμετώπισης της κρίσης

Αντιμέτωπη με την απόρριψη της πολιτικής της από όλο και περισσότερες χώρες και θεσμικούς παράγοντες βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατηγορείται ότι με την εμμονή της οδηγεί την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε καταστροφή.

Του

Γιώργου Ιωσήφ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αφήσε αιχμές για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ και τη στάση της Γερμανίας, δηλώνοντας ότι «χρειάζεται πιο "δημιουργική" νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ», καθώς κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, και παράλληλα ζήτησε στην ουσία ευρωομόλογο, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει τη δημοσιονομική ένωσή της με σχεδιασμό να υπάρξει «κάποιας μορφής κοινό χρέος»!

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ενόχλησή του για την πίεση προς τη Γερμανία να δεχθεί διευρυμένο ρόλο των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης. «Η δυνατότητα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον EFSF και τον ESM είναι κάτι που προβλέπεται από τις συνθήκες. H νομική κατάσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, του EFSF -ο ESM δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ-, αποτυπώνεται στη συνθήκη. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει στη δευτερογενή αγορά. Αυτό είναι γνωστό, είναι λυμένο και όλη αυτή η φημολογία με ξαφνιάζει, καθώς όλα περιλαμβάνονται στις συνθήκες μετά την αίτηση ενός κράτους μέλους και τη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προανήγγειλε εντωμεταξύ ότι μέχρι τη Δευτέρα η κυβέρνηση Ραχόι θα καταθέσει επίσημο αίτημα «διάσωσης» των τραπεζών της. Ο επικεφαλής του μηχανισμού διάσωσης Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα γίνει από τον προσωρινό μηχανισμό, τον EFSF, μέχρι να ενεργοποιηθεί ο μόνιμος, ο ESM. Το ακριβές μέγεθος του προγράμματος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών μένει να ανακοινωθεί, αν και υπολογίζεται ότι θα είναι μεταξύ 51 δισ. και 62 δισ. ευρώ.

Μαζικές υποβαθμίσεις τραπεζών

Σοκ προκλήθηκε εντωμεταξύ από την είδηση ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε 15 μεγάλες διεθνείς τράπεζες και συγκεκριμένα τις Bank of America, JpMorgan Chase, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, UBS, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, Credit Agricole, BNP Paribas, Societe Generale και Royal Bank of Canada.

Σε μια άλλη εξέλιξη οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα stress tests που διενήργησε η BlackRock, αναμένεται να χάσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 30 δισ. ευρώ από επισφαλή δάνεια, λόγω της ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων. Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, σε ομιλία του επισήμανε ότι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία περίοδο (Μάρτιος-Ιούνιος 2012) και τόνισε ότι η ύ

Keywords
Τυχαία Θέματα