Η κρίση τελειώνει λέει και η Ernst &Young

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί πλέον στο 5%, (από 15% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση), σύμφωνα με τις προβλέψεις του Eurozone Forecast (EEF) της Ernst & Young. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ernst & Young Ελλάδος, κ. Πάνο Παπάζογλου: «Η Ελλάδα, μετά από αρκετούς μήνες αναταράξεων, βρίσκεται μπροστά σε νέες συνθήκες, οι οποίες δημιουργούν και τις κατάλληλες προοπτικές για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις διορθωτικής προσαρμογής βασικών μεγεθών, από τα οποία αναμένεται να αρχίσει η εξισορρόπηση και η αναδιάρθρωση της οικονομίας μας (μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, υποχώρηση του πληθωρισμού κ.α.). Κατόπιν όλων αυτών, το κλίμα στη χώρα μας μπορεί γρήγορα να αναστραφεί και να γίνει αντιληπτό απ' όλους μας ότι το τέλος της ύφεσης πλησιάζει».

Η Ernst & Young προβλέπει ότι θα απαιτηθεί μια πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους στο μέλλον για να διασφαλισθεί μόνιμα η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Η απομείωση του χρέους των επίσημων δανειστών (OSI) παραμένει ένα πραγματικό ενδεχόμενο», επισημαίνεται στη σχετική έκθεση.

«Ο βασικός κίνδυνος για την αριθμητική του ελληνικού χρέους είναι η ανησυχητική οικονομική συρρίκνωση. Κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η παραγωγή μειώθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση μετά από μείωση κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο. Η ανεργία βρίσκεται σήμερα στο 26% και συνεχίζει να αυξάνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τον Νοέμβριο το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε μετά από μεγάλη καθυστέρηση ένα πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 13,5 δις ευρώ για το 2013 - 14. Τα μέτρα περιλαμβάνουν περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και παροχές, καθώς και μια δέσμη μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας. Οι επίσημοι πιστωτές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ για το 2015-16.

Όσον αφορά στο ΑΕΠ αυτό προβλέπεται ότι θα μειωθεί περισσότερο από 4% το 2013 μετά από μια εκτιμώμενη συρρίκνωση 6,3% το 2012».

Keywords
Τυχαία Θέματα