Η Λάρισα διεκδικεί τον τίτλο της «Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2016»

Υποψηφιότητα για τον τίτλο της «Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2016», έβαλε η πόλη της Λάρισας. Το βραβείο απονέμεται σε πόλεις που πρωτοπορούν στη περιβαλλοντική αστική διαχείριση και που στοχεύουν σε υψηλότερα πρότυπα. Η Λάρισα βρίσκεται μεταξύ 12 πόλεων από 11 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, που διεκδικούν τον τίτλο.

Φέτος για πρώτη φορά μπορούσαν να δηλώσουν υποψηφιότητα πόλεις με αριθμό κατοίκων τουλάχιστον 100.000, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές που ο αριθμός έπρεπε να αγγίζει τις 200.000 κατοίκους.

Η τεχνική αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί από ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, με βάση 12 δεικτών.
Όπως αναφέρει το econews, τα κριτήρια θα είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή σε αυτές, οι τοπικές μεταφορές, οι πράσινες αστικές περιοχές και η αειφόρος χρήση της γης, η φύση και η βιοποικιλότητα, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, η ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, η παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η επεξεργασία λυμάτων, η οικοκαινοτομία και σταθερή απασχόληση και τέλος η ενεργειακή απόδοση και ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος.
Το 2014 οι υποψήφιες πόλεις θα κληθούν να παρουσιάσουν σε διεθνή κριτική επιτροπή τις προτάσεις τους. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τη δέσμευση τους περί συνεχής βελτίωσης του περιβάλλοντος αλλά και των μελλοντικών στόχων τους. Οι νικητήριες πόλεις προηγούμενων διαγωνισμών αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις αλλά και ενίσχυσαν τη φήμη και ελκυστικότητα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα