Η νέα σχέση Ελλάδας-Τουρκίας: Εμείς συμφωνίες, αυτοί συνεκμετάλλευση

Η νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία εγκαινιάστηκε επισήμως στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από πλήθος υπουργών και επιχειρηματιών. Εκτός από τις δηλώσεις περί καλής γειτονίας, οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών προχώρησαν σε υπογραφές μίας σειράς συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας, κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας

και του τουρισμού.

Τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για μία «καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ο ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν μιλούσε ουσιαστικά για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, γεγονός που επιβεβαίωσε λίγες ημέρες αργότερα ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος χώρας, Γιλντίζ. Ο τελευταίος, σε αποκλειστική συνέντευξή του που δημοσίευσε η αγγλική έκδοση της Χουριέτ, δήλωσε πως θα υπάρξει αποτέλεσμα σε ενεργειακές έρευνες στο Αιγαίο (το οποίο αποκάλεσε ως «κοινή θάλασσα»), μόνο εάν αποφασίζουν μαζί, η Ελλάδα και η Τουρκία.

«Θα έχουμε αποτέλεσμα μόνο αν το συναποφασίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιλντίζ, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει πως τα ενεργειακά ζητήματα δεν πρόκειται να προκαλέσουν ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: «επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε ενεργειακά θέματα όχι ως αιτία για να δημιουργήσουμε ένταση, αλλά ως βάση για ανάπτυξη και άνοιγμα. Θα δούμε αν άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την αρχή», είπε ο κ. Γιλντίζ, βάζοντας στο «παιχνίδι» και την Κύπρο. Ο κ. Γιλντίζ παρατήρησε ότι υπάρχουν «κάπως πιο αισιόδοξες δηλώσεις» για το θέμα της ομοφωνίας από τη νέα κυπριακή ηγεσία υπό τον κ. Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα μόνο αν αποφασίσουμε μαζί για αυτές τις κοινές περιοχές…».

Keywords
Τυχαία Θέματα