Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί

Με το όπλο παρά πόδα για τις εθνικές εκλογές βρίσκεται η Ν.Δ., θεωρώντας ότι ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, ωστόσο το ακριβές χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι απώτατη ημερομηνία για τον ίδιο και το κόμμα του είναι η 8η Απριλίου, ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου

και ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιχειρηματολογούν υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης. Τελικά, η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης του PSI, της νέας δανειακής σύμβασης και της εκταμίευσης της μεγάλης δόσης των περίπου 90 δισ. ευρώ. Αν τα τρία ζητήματα, που αποτελούν και τη συμφωνημένη αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου, τελειώσουν σύντομα, σε χρόνο που επιτρέπει την διεξαγωγή εκλογών στις 8 Απριλίου, δύσκολα θα πειστεί ο Αντώνης Σαμαράς να συναινέσει σε επιμήκυνση της κυβερνητικής θητείας. Αν κάποιο από αυτά ή όλα καθυστερήσουν, η πίεση προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. να συμφωνήσει σε μετάθεση της ημερομηνίας εκλογών θα είναι έντονη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ίδιος δεν θα ρισκάρει «ατύχημα» στη δανειακή σύμβαση ή στην εκταμίευση της δόσης επιμένοντας στην 8η Απριλίου.

Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα, για το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει η Ν.Δ. είναι το αγγλικό δίκαιο στα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, εφόσον καταλήξει η διαδικασία ανταλλαγής (PSI). Οι ιδιώτες δανειστές επιμένουν ότι τα «κουρεμένα» ομόλογα θα πρέπει να διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, κάτι που φέρονται τελικά να έχουν αποδεχθεί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, εφόσον διασφαλιστούν άλλοι όροι που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, όπως το χαμηλό επιτόκιο. Στη Ν.Δ. υπάρχουν αντιρρήσεις για την αποδοχή του αγγλικού δικαίου, καθώς ανοίγει το δρόμο για πιθανές διεκδικήσεις επί περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Κράτους σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής του χρέους και αυτό είναι από τα θέματα που δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν τριβές στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όμως, η Ν.Δ. τελικά δεν θα προβάλλει αντιρρήσεις, αν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τον IIF, καθώς δεν θα διακινδυνεύσει να προκαλέσει αναταράξεις -και πολύ περισσότερο να χρεωθεί αρνητική παρέμβαση- σε μία διαδικασία, η οποία ούτως ή άλλως καρκινοβατεί και για την οποία ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι πρέπει να καταλήξει επιτυχώς. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποφευχθούν οι εσωκομματικές γκρίνιες, κυρίως σε εκείνο το τμήμα του κόμματος, που θεωρεί ότι κακώς η Ν.Δ. συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αυτό στο οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναινέσει ο Αντώνης Σαμαράς είναι η μείωση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση ή η περικοπή του 13ου και 14ου, θέμα που αποτελεί πραγματικό casus belli για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κόμματος και κάτι με το οποίο ούτως ή άλλως διαφωνεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Το ξεκαθάρισε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όταν ετέθη το ζήτημα, λέγοντας «όχι άλλη ύφεση, έχει διαλυθεί η αγορά», ενώ αρνητικός ήταν και στη

Keywords
Τυχαία Θέματα