«Καμπανάκι» στην ΕΕ: ύφεση 0,2% στην ευρωζώνη

Απαισιοδοξία επικρατεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς σήμερα (Τρίτη) ανακοινώθηκε πως η συνολική οικονομία της ευρωζώνης παρουσίασε συρρίκνωση κατά 0,2% το β’ τρίμηνο του 2012.

Όπως ανακοινώθηκε, η ύφεση οφείλεται στην κρίση χρέους που έχουν διάφορα κράτη της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ετήσια ύφεση της τάξης του 0,4%.

Η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών, ενώ ορισμένες μεγάλες εταιρείες προβαίνουν ή έχουν ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας, όπως η Deutsche Bank.

Η ύφεση στην ευρωζώνη ήρθε παρά την άνοδο κατά 0,3% του ΑΕΠ στη Γερμανία (τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης). Παράλληλα, στάσιμη για τρίτο τρίμηνο παρέμεινε η οικονομία της Γαλλίας, ενώ η Ιταλία είχε υποχώρηση 0,7%. Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε επίσης κατά 0,4%, μετά από υποχώρηση 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Μεγαλύτερη συρρίκνωση παρουσίασε η Πορτογαλία, στο 1,2%, ενώ σε ύφεση παρέμεινε και η Κύπρος.

Η Eurostat δεν παρείχε στοιχεία για την Ιρλανδία και την Ελλάδα, όπου ωστόσο η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε χθες υποχώρηση ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο στο 6,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα