Κάμερον: Δημοψήφισμα ως το 2017 για την παραμονη της Βρετανίας στην ΕΕ

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, εφόσον κερδίσει τις εκλογές το 2015, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα δώσει αγώνα να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Οταν θα έχουμε διαπραγματευθεί μία νέα

συμφωνία» για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, «θα προτείνουμε στους Βρετανούς δημοψήφισμα με την πολύ απλή επιλογή: παραμονή στους κόλπους της ΕΕ επί αυτής της νέας βάσης ή πλήρης έξοδος. Αυτό θα είναι ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη στην ΕΕ», δήλωσε ο Ντέιβιντ.

Η νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ «θα είναι μία σχέση επικεντρωμένη στην ενιαία αγορά», τόνισε.

"Εάν δεν ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει η Ευρώπη και οι Βρετανοί να σπεύσουν προς την έξοδο», προειδοποίησε, διευκρινίζοντας: «Δεν είμαι οπαδός του απομονωτισμού...Δεν επιθυμώ απλώς μία καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Θέλω μία καλύτερη συμφωνία και για την Ευρώπη» δήλωσε, βάζοντας τέλος στις εικασίες σχετικά με τις προθέσεις του.

Ο Bρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να «σηκώσει τη γέφυρα και να αποσυρθεί από τον κόσμο», αλλά να παραμείνει ως «ενεργό και αφοσιωμένο» μέλος της, μιας ανανεωμένης ΕΕ.

Όπως εξήγησε, στη νέα ΕΕ θα πρέπει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα και ευελιξία, να αποδίδεται δικαιοσύνη και η εξουσία να επιστρέψει στα χέρια των χωρών-μελών, τα οποία θα λογοδοτούν με δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο Κάμερον σχολίασε ότι μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εκείνοι που καταγγέλλουν τις νέες ιδέες ως αιρετικές».

"Ήρθε η ώρα να πάρει τον λόγο ο βρετανικός λαός. Ήρθε η ώρα να διευθετήσουμε το ερώτημα για τη Βρετανία και την Ευρώπη», είπε ο Κάμερον.

Το πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναμένεται να πλήξει τη δημοτικότητα του Κάμερον, και να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη ήττα του κόμματος του στις εκλογές του 2015.

Η ομιλία του Κάμερον ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία και στις ΗΠΑ, που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν η Βρετανία να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ, με μια «δυνατή φωνή».

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Βρετανία θα πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση της με την διευρυμένη ΕΕ, είπε ο Κάμερον.

Η αποφυγή διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα κάνει πιθανότερη και όχι λιγότερο πιθανή τη μελλοντική αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

«Ζητώντας απλά από τον βρετανικό λαό να συνεχίσει να δέχεται μία ευρωπαϊκή συμφωνία για την οποία δεν είχαν σχεδόν καμία επιλογή αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες--όταν τελικώς τεθεί το ερώτημα και κάποια στιγμή θα πρέπει να τεθεί--ο βρετανικός λαός να απορρίψει την ΕΕ», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Πολλοί Βρετανοί απεχθάνονται την ανάμειξη της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή και τους «άχρηστους κανόνες και κανονισμούς», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα