«Κλείδωσαν» επώδυνα μέτρα 10,8 δισ. - Σε δοκιμασία η κυβερνητική συνοχή

Μέτρα ύψους 10,8 δισ. ευρώ έχουν «κλειδώσει», αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. για τη διετίας 2013-2014, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών. Επομένως, απομένουν περίπου 700 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου, την ερχόμενη Δεύτερα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, πρόκειται για ένα επώδυνο πακέτο, με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, καθώς, όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά πηγές του Υπουργείου,

πλέον «δεν υπάρχουν περιθώρια» για κάτι διαφορετικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής και περιουσιακών κριτηρίων – εκτός των εισοδηματικών – στα προνοιακά επιδόματα, ενώ τόνισε πως στις δέσμες μέτρων που κατέθεσε το υπουργείο του, δεν περιλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις των 700 ευρώ.

Κυριότερη εκκρεμότητα θεωρείται το νέο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν την καλύτερη εκδοχή για την υλοποίηση της εφεδρείας, ώστε αφενός το μέτρο να αποδώσει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη και αφετέρου να περιοριστούν στο ελάχιστο, αν είναι δυνατόν, οι αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, βουλευτές των οποίων έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την εφαρμογή του. Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι η εφεδρεία θα εφαρμοστεί και θα αφορά 40.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε δοκιμασία η κυβερνητική συνοχή

Τα νέα μέτρα – και κυρίως οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα – αναμένεται να θέσουν σε δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή.

Ήδη στις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ εκφράζεται δυσαρέσκεια και υπάρχει γκρίνια, καθώς, όπως λένε βουλευτές, τα σχεδιαζόμενα μέτρα παραβιάζουν κατάφωρα την προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης και απειλούν να τα καταψηφίσουν.

Ίσως για το λόγο αυτό το πακέτο παραμένει «παγωμένο» και δεν έχει δοθεί ακόμα στους πολιτικούς αρχηγούς, αφού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μάλλον προτιμά να ολοκληρώσει τις επαφές του με τους ευρωπαίους αξιωματούχους και στη συνέχεια, έχοντας κάποια θετικά σημάδια, να μιλήσει με άλλο αέρα με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

«Σημαντική μας προτεραιότητα είναι η επανάκτηση της αξιοπιστίας μας, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, διατηρώντας την ανωνυμία του. Αυτό όμως φαντάζει δύσκολο, καθώς η Άγκελα Μέρκελ έχει ήδη διαμηνύσει ότι περιμένει πρώτα την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η έκθεση αυτή θα κρίνει τη χορήγηση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 22 του μηνός. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που στηρίζουν την κυβέρνηση, συνομίλησαν με τον κ. Σαμαρά και συμφώνησαν ότι δεν θα γί

Keywords
Τυχαία Θέματα