Κρίσιμη ημέρα για το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ

Εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών βρίσκεται η πανεπιστημιακή και όχι μόνο κοινότητα, ύστερα από τη νέα προσφυγή του υπουργείου Παιδείας, που σύμφωνα με πληροφορίες θα δημοσιοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, με τους διοικητικούς υπαλλήλους να εμμένουν στην απόφαση τους για απεργία, για 11η συνεχή ημέρα.

Σήμερα πάντως ανοίγουν τρεις σχολές του Πολυτεχνείου, με αποφάσεις των γενικών

συνελεύσεων των φοιτητών. Συνολικά τρεις από τις έξι σχολές του ΕΜΠ , δηλαδή οι πολιτικοί μηχανικοί, οι χημικοί μηχανικοί και οι μηχανολόγοι μηχανικοί αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις και να προχωρήσουν στην επαναληπτική εξεταστική και μετά σε μαθήματα.

Αντίθετα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές αποφάσισαν κατάληψη στη Νομική, το Φυσικό, το Μαθηματικό, το Χημικό, το Βιολογικό, το Παιδαγωγικό και η Πληροφορική.

Συνέχιση της απεργίας με αυτή ή άλλη μορφή δηλώνουν ότι θα κάνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι, παρά την όποια απόφαση δικαστηρίου, καθορίζοντας τη στάση τους σε νέα συνεδρίαση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι την Παρασκευή πάντως οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ του ΕΜΠ αλλά και του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων με τη μορφή 48ωρων απεργιών. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δε λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες έως την Παρασκευή.

Εξάλλου, άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», ζητεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Παράλληλα, έκκληση για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη διαθεσιμότητα έκανε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Χθες το πρωί πάντως διοικητικοί υπάλληλοι των δύο Ιδρυμάτων μαζί με φοιτητές απέκλεισαν τις εισόδους του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση στον πρύτανη ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου για να αρθεί το αδιέξοδο από τα Πανεπιστήμια.

Οι πανεπιστημιακοί, πάντως, δηλώνουν έτοιμοι και αυτοί να επιστρέψουν στα έδρανα και σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά μέλη ΔΕΠ είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε μαθήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα