Κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα

«Όταν ένα έθνος χάνει την ελπίδα του, τότε αρχίζει η κλονίζεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και η κοινωνική αναταραχή είναι περισσότερο πιθανή», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Σάραν Μπάροου, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα πανευρωπαϊκής έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 91% των Ελλήνων εργαζομένων έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας αναφέρουν ότι το 7% των Ελλήνων έχει δει το εισόδημά του να μένει στάσιμο και μόλις 3% θεωρεί ότι έχει ενισχυθεί.
Η Σάραν Μπάροου ζήτησε την αποκατάσταση του βασικού μισθού

στην Ελλάδα, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου, «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Επιπλέον, ζήτησε να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων και να αποκατασταθούν οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής, όπως οι ‘Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας’.
«Ζοφερή» χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα και επεσήμανε ότι κατά τη συνάντησή της με εργαζομένους στην Ελλάδα είδε «ανθρώπους τρομαγμένους, ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί δεν γνωρίζουν αν μπορούν να τα εξασφαλίσουν. Έτσι, όμως, καταστρέφεται ο ιστός αυτής της ωραίας χώρας». Η γραμματέας συμπλήρωσε ότι «οι αριθμοί εκφράζουν μια εικόνα, αλλά είναι φανερό ότι οι ορθόδοξες πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί ως τώρα δεν λειτουργούν. Όταν το 50% των νέων στην Ελλάδα είναι άνεργοι και το 65% αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχιας, τότε το Δ.Ν.Τ και η ‘Ευρωπαϊκή Ένωση’ θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις συμβουλές τους».
Η παγκόσμια έρευνα του κλιμακίου, γίνεται επιλεκτικά σε χώρες, όπου καταγράφονται βαρύτατες παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων.
Όπως έγινε γνωστό, η Σάραν Μπάροου θα προχωρήσει σε παρέμβαση προς το Δ.Ν.Τ. και την ‘Ευρωπαϊκή Ένωση’ θέτοντας -μεταξύ άλλων- δυο βασικά αιτήματα:
-Να αναζητηθούν για την Ελλάδα εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές, οι οποίες θα ενισχύουν την ανάπτυξη και κατ΄ επέκταση την απασχόληση και την πραγματική οικονομία.
-Να ακούσει η τρόικα τους κοινωνικούς εταίρους και να σεβαστεί την όποια συμφωνία τους για τους κατώτατους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές των εργαζομένων, οι οποίες εκμηδενίστηκαν μετά την κατάργηση των ‘Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας’, οι οποίοι χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα