Κυκλοφορούν 52 δισ. € «μαύρα λεφτά» στην αγορά

Η φτώχεια φέρνει «μαύρο χρήμα». Το «μαύρο χρήμα» δεν είναι φοροδιαφυγή. Είναι ακόμη χειρότερο. Στη φοροδιαφυγή κάποιος δηλώνει και φορολογείται για ένα εισόδημα, που είναι μικρότερο από αυτό που πραγματικά απέκτησε. Το «μαύρο χρήμα» όμως δεν φαίνεται πουθενά. Δεν φορολογείται καθόλου. Απλώς ξοδεύεται.

από τον Χρήστο Κώνστα

Το «μαύρο χρήμα» το βλέπουμε στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, στην προκλητική επίδειξη χλιδής στα νησιά το καλοκαίρι, στα ακριβά αυτοκίνητα, στα εστιατόρια κ.λπ. Η παραοικονομία

στην Ελλάδα, το «μαύρο χρήμα», είναι το 4ο υψηλότερο ανάμεσα στα 17 κράτη της Ευρωζώνης και το 9ο μεγαλύτερο στις 27 χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), η αξία της μαύρης οικονομίας στη χώρα μας εκτιμάται ότι ξεπερνάει το υπέρογκο ποσό των 52 δισ. ευρώ, κάτι βέβαια που μαρτυρεί την πλήρη αποτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των μέτρων που συχνά-πυκνά ανακοινώνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, χαρακτηριστικό της αδυναμίας των κρατικών μηχανισμών να εισπράξουν τους φόρους που έχουν επιβληθεί είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τον κατάλογο των 27 χωρών της Ε.Ε. στην κατηγορία κοστολόγησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στην τρόικα και αναμένεται να προωθηθούν λύσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε προβλεφθεί το νέο φορολογικό να είναι έτοιμο από πέρυσι το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βελτιώσει την εικόνα των φορολογικών εσόδων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα