Κυβερνητικός γρίφος ζητάει λύση στην Τσεχία

Σε αναζήτηση εταίρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες στην Τσεχία, μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα του οποίου ηγείται ο Μπόχουσλαβ Σομπότκα ήρθε πρώτο αλλά με ποσοστό μόλις λίγο πάνω από το 20%, διασφαλίζοντας 50 από τις 200 έδρες της βουλής. Η πρώτη του επιλογή είναι οι Κομμουνιστές, που συγκέντρωσαν 14,9% και 33 έδρες, όμως είναι σαφές ότι απαιτείται η σύμπραξη ενός τουλάχιστον κόμματος ακόμη προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα άλλα κόμματα και κυρίως οι Χριστιανοδημοκράτες, δεν δέχονται να συνεργαστούν με τους Κομμουνιστές.

Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία σε μία χώρα όπου η συχνή εναλλαγή κυβερνήσεων -αυτή θα είναι η όγδοη μέσα σε μια δεκαετία- δεν έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς οι οικονομικές επιδόσεις της είναι αξιοσημείωτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τσεχία έχει τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας σε σχέση με όλες τις χώρες του πρώην "ανατολικού μπλοκ", μαζί με την Εσθονία, η οποία πρόσφατα έγινε μέλος της ευρωζώνης. Επίσης, από το 2003 ως σήμερα, κατάφερε να διπλασιάσει το ΑΕΠ της, το οποίο σήμερα φτάνει στα 196 δις ευρώ.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες θεωρούν τη διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα