Μαθήματα ισορροπίας

Το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τέμνει κάθετα και οριζόντια όλα τα πολιτικά κόμματα και προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό τους, οι οποίες απαιτούν λεπτούς χειρισμούς από τις ηγεσίες τους. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, ιδιαίτερα για το κυβερνών κόμμα, αφού οι αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί δεν δείχνουν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να μειώνονται. Στη ΝΔ ακολούθησαν μια πάγια τακτική, που εφαρμόστηκε από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι η εκτεταμένη συζήτηση και ενημέρωση των βουλευτών από τους αρμόδιους υπουργούς, όπως γίνεται άλλωστε πριν

από την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου.

Του Γιάννη Ντσούνου

Μόνο που αυτή τη φορά οι διαφωνίες ήταν πολύ περισσότερες, όπως και οι διευκρινίσεις που δόθηκαν στους βουλευτές. Ωστόσο, παρά και την ενημέρωση, οι βουλευτές που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους δεν δείχνουν να «κάμπτονται» από την αρχική τους στάση, δηλαδή την καταψήφιση του νομοσχεδίου, όποτε και αν αυτό έρθει στη Βουλή. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρνούνται και τη «διέξοδο» της αποχής από την ψηφοφορία που τους παρείχε ο πρωθυπουργός και έχουν επιλέξει να πάνε στη Βουλή και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Εσωκομματικός «πονοκέφαλος»

Στους αντιδρώντες συγκαταλέγεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εμφανίστηκε αρνητικός τόσο απέναντι στο νομοσχέδιο, όσο και στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιτρέψει στους βουλευτές του να απέχουν από την ψηφοφορία. Και μπορεί από τη ΝΔ να μην δίνουν συνέχεια σε αυτήν την αντιπαράθεση, υποστηρίζοντας ότι «είναι γνωστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού», ωστόσο γνωρίζουν ότι η στάση αυτή προσθετικά και στη στάση αρκετών άλλων βουλευτών δημιουργεί ένα εσωκομματικό «πονοκέφαλο».

Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου και μάλιστα πολύ πριν τις ευρωεκλογές και εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος θα είναι μικρότερο από αυτό που αναμένουν κάποιοι και ότι θα υπερισχύσει αφενός η εναρμόνισή μας ως χώρα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αφετέρου η πλήρης αποκατάσταση των δικαιωμάτων των παιδιών που δεν προστατεύονται απόλυτα με τις υπάρχουσες διατάξεις του συμφώνου συμβίωσης, που διέπει τις σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών.

Τριγμοί και στην αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα το εν λόγω νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τριγμούς και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσανατολίζεται αρχικά στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας, κατόπιν να αναιρεί αυτή τη θέση και έπειτα να επαναφέρει την ανάγκη συντεταγμένης στάσης από τους βουλευτές της, όταν το νομοσχέδιο έρθει προς ψήφιση. Την εμφάνιση του νομοσχεδίου αναμένουν και στο ΠΑΣΟΚ, που έχει προσανατολισμό υπέρ της ψήφισής του, χωρίς ωστόσο αυτή η θέση να απηχεί όλους τους βουλευτές, αφού κάποιοι ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ κάποιοι άλλοι διατηρούν είτε αρνητική, είτε ουδέτερη στάση μέχρι να διαβάσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

«Μαθήματα ισορροπιών», λοιπόν, συναντάμε σε όλα τα κόμματα, με την πίεση προς τις ηγεσίες να αυξάνεται καθημερινά, καθώς οι μέρες πλησιάζουν και θα πρέπει να αποφασίσουν την τελική τους στάση. Και ένας ακόμη φόβος που έχουν οι αρχηγοί των κομμάτων είναι η άποψη αρκετών (πολιτικών και μη), που αναφέρουν ότι το θέμα δεν θα τελειώσει στην ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά θα έχει και συνέχεια τόσο στο εσωτερικό των κομμάτων, όσο και μεταξύ των και τους επόμενους μήνες, δηλαδή θα αποτελέσει σημείο τριβής και αντιπαράθεσης και στην προεκλογική περίοδο εν όψει των ευρωεκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαθήματα,mathimata