Μεσογειακή διατροφή Vs junk food= 1-0 για τις αρτηρίες

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής στον οργανισμό είναι λίγο-πολύ γνωστές, καθώς πρόκειται για μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στο «παν μέτρον άριστον».

Στα «συν» της όμως ήρθε να προστεθεί το γεγονός ότι αποτελεί «ασπίδα» για τις αρτηρίες του σώματος, καθώς ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ανίλ Νιγκάμ, επισημαίνουν ότι ακόμα κι ένα απλό γεύμα junk food, που αποτελείται κυρίως

από κορεσμένα λίπη, κάνει κακό στις αρτηρίες του σώματος. Από την άλλη, η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Για την έρευνα μελετήθηκαν 28 μη καπνιστές άνδρες, οι οποίοι έκαναν αρχικά μεσογειακού τύπου διατροφή και εν συνεχεία έτρωγαν junk food.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση «σκουπιδο-φαγητού» οι αρτηρίες διαστέλλονταν κατά 24% λιγότερο από ό,τι όταν δεν είχαν φάει τίποτε, με συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος. Αντίθετα, σε όσους είχαν φάει μεσογειακού τύπου γεύματα, οι αρτηρίες διαστέλλονταν κανονικά και η ροή του αίματος ήταν φυσιολογική.

Keywords
Τυχαία Θέματα