Μετά τη Λαμπεντούζα, συζητούν για το μεταναστευτικό

Το τραγικό δυστύχημα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, το οποίο στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων μεταναστών έφερε στο προσκήνιο το θέμα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα (Παρασκευή) τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με άλλους οκτώ ομολόγους του αναμένεται να πιέσουν τους εταίρους τους Βορρά να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στις χώρες, η οποίες αποτελούν δίοδο των μεταναστών. Μάλιστα, η ομάδα των «9» διευρύνεται με τις Ελλάδα,

Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Κροατία να ζητούν την ενίσχυση της Κοινοτικής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων (Frontex) και τη σύσταση μιας ειδικής Ομάδας Δράσης για την παράνομη μετανάστευση υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ομάδα των χωρών αυτών, ενδέχεται να προστεθεί και η Γαλλία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ο Βορράς από την άλλη αναμένεται να ζητήσουν να συζητηθεί εκτενώς το θέμα μετά τις ευρωεκλογές.

Α. Σαμαράς: «Θα βρούμε λύση για το οξύ αυτό πρόβλημα»

Προσερχόμενος χθες (Πέμπτη) στη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί λύση στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ένα πρόβλημα που όπως είπε, έχει πρωταρχική σημασία για χώρες της Μεσογείου.

«Είμαστε εδώ για να πιέσουμε για περισσότερη Ευρώπη, για μία καλύτερη Ευρώπη, με ψηφιακή ένωση, τραπεζική ένωση, για περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τη νέα γενιά», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Αλλά, είμαστε εδώ επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε τη σωστή λύση στο διαχρονικό, οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Πρόβλημα υψίστης σημασίας, ειδικά για τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες του Νότου».

Keywords
Τυχαία Θέματα