Μεταναστευτικό Ελλάδα: Αλληλεγγύη της ΕΕ στις χώρες υποδοχής μεταναστών

Σε συμφωνία για τον μηχανισμό αλληλεγγύης σε χώρες που αντιμετωπίζουν έντονες μεταναστευτικές πιέσεις, όπως η Ελλάδα για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και τους κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ (screening και δεδομένα Εurodac) κατέληξαν οι μετέχοντες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας

και Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανίν έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης. Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε στο twitter ότι οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για το μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών. Ο Ζ. Νταρμανίν, ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.

Avancée majeure au conseil des ministres de l'Intérieur sur le Pacte asile et migrations: soutien d'une large majorité à deux règlements pour renforcer la protection des frontières de l'UE et d'un mécanisme de solidarité pour aider les Etats membres sous forte pression.

— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) June 10, 2022

Το μήνυμα του Μαργαρίτη Σχοινά

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζεράρ Νταρμανίν, εξήγησε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη. «Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Ζ. Νταρμαμίν. Από την άλλη, ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screaning), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην άρνηση της εισόδου τους εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

A major breakthrough achieved today on the Pact with large majority in support of this compromise.

This is a unequivocal demonstration of the united Europe we have seen emerging even more strongly in recent months.

Particular thanks to #MED5 countries for constructive approach. https://t.co/hUCH1PY0xP

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) June 10, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα