Μεταξύ χρεοκοπίας και απειλών

-Πυκνώνουν τα σενάρια χρεοκοπίας, ακόμα και αν προχωρήσει το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση.

Χρεοκοπία της Ελλάδας σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση,

βλέπουν όλο και περισσότεροι οίκοι και αναλυτές, με τις διαφορές στις εκτιμήσεις τους να εντοπίζονται μόνο στο σενάριο υλοποίησής της.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Τη βεβαιότητα των προβλέψεών τους ορισμένοι την εδράζουν στο γεγονός ότι το βάθος των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοιο, που αυτά δεν αντιμετωπίζονται με το νέο πρόγραμμα «διάσωσης», άλλοι επειδή θεωρούν ότι η συνταγή της τρόικας βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και ανακυκλώνει το δημοσιονομικό αδιέξοδο και άλλοι επειδή διαπιστώνουν μεταρρυθμιστική αδυναμία στην ελληνική κυβέρνηση και εν γένει στο πολιτικό σύστημα.

Χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά πιθανότατα εντός Ευρωζώνης, βλέπει ο αναλυτής του οίκου Fitch, Ντέιβιντ Ράιλι, ο οποίος πάντως συναρτά το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ευρώ όχι με την Ελλάδα, αλλά περισσότερο με την τύχη της Ιταλίας και την έκβαση της δικής της προσπάθειας να αποφύγει την πτώχευση. Παράλληλα προβλέπει πως οι αρνητικές προοπτικές, που εκτιμά ο οίκος για την αξιολόγηση της Γαλλίας, θα παραμείνουν και το 2013.

Το ομόλογο της χρεοκοπίας

Ο αρθρογράφος της γνωστής οικονομικής ιστοσελίδας MarketWatch, Μάθιου Λυν, θεωρεί και αυτός την Ελλάδα ήδη χρεοκοπημένη και προτείνει ως μόνη λύση την άμεση έξοδο από το ευρώ στις 20 Μαρτίου, ημέρα που λήγει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ, πριν όμως την επίσημη λήξη του. Σύμφωνα με τον Λυν, αυτή η κίνηση, η οποία πρέπει απαραίτητα να συνοδευθεί από μεγάλη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνει, και τώρα δίνεται, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, θα επιτρέψει στη χώρα να επιχειρήσει την οικονομική ανάκαμψή της χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς του ευρώ και ταυτόχρονα θα μειώσει τα περιθώρια επέκτασης των επιπτώσεων της χρεοκοπίας στην υπόλοιπη ευρωζώνη, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Ως αρχική ισοτιμία της νέας δραχμής προτείνει ένα προς ένα με το ευρώ και έναρξη ελεύθερης διαπραγμάτευσης από την 1η Ιανουαρίου 2013, οπότε η Ελλάδα θα μπορεί να ασκήσει νομισματική πολιτική, προκειμένου να προωθήσει τις εξαγωγές της και να ενισχύσει εν γένει την ανταγωνιστικότητά της. Ο αρθρογράφος προσθέτει πως, πέραν της βοήθειας που θα συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους, η Ελλάδα θα πρέπει να αναμένει οικονομική και επενδυτική στήριξη από την Ουάσινγκτον, λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχει η χώρα μας για τις ΗΠΑ.

Και συ τέκνον Κρούγκμαν;

Χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ προεξοφλεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «ουσιαστικά αδιέξοδη» και δήλωσε με βεβαιότητα: «Θα χρεοκοπήσουν. Στην πραγματικότητα έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα εγκαταλείψουν το ευρώ, το οποίο στην παρούσα φάση θεωρώ ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο».

Στον αντίποδα της πρότασης Λυν και της εκτίμηση

Keywords
Τυχαία Θέματα