Μια μικρή νίκη ενός μεγάλου αγώνα

Του Στράτου Ιωακείμ

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το χαράτσι που επιβάλλεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αποτελεί σίγουρα μια νίκη των μαχόμενων πολιτών, έστω και μικρή. Το δικαστήριο αποφάσισε πως το περίφημο τέλος ακινήτων είναι παράνομο να επιβάλλεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

 

Προσοχή! Δε μιλάμε για κατάργηση του επαχθούς χαρατσιού, ωστόσο ο δρόμος που ανοίγει είναι σημαντικός...

Περίπου 450.000 λογαριασμοί, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη, δεν έχουν πληρωθεί. Η απόφαση έρχεται να δικαιώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν (φαντάζομαι πως όχι όλοι συνειδητά, καθώς αρκετοί δεν τον πλήρωσαν γιατί δεν είχαν να πληρώσουν) σε ένα άδικο, κοινωνικά, μέτρο.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της απόφασης είναι το γεγονός ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας: δηλαδή η απόφαση αφορά το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ και όχι μόνο τους προσφεύγοντες, μιας και στο δικαστήριο προσέφυγαν Ενώσεις Καταναλωτών.

Πολλοί είναι αυτοί που χλεύαζαν και χλευάζουν τα κινήματα πολιτών όπως το «Δεν Πληρώνω».

Είναι ανάγκη, προκειμένου να υπάρχει κοινωνική συνοχή, τα κινήματα να δίνουν τον αγώνα τους και να το κάνουν με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουν.

Δυστυχώς όμως, οι υποτακτικοί σ' αυτή τη χώρα φαίνεται πως αν και λίγοι, έχουν βαλθεί να μας εκπροσωπήσουν, με τα αποτελέσματα να είναι τραγικά για τους πολλούς... 

Keywords
Τυχαία Θέματα