Μόλυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ελευσίνας

Η νεοσύστατη Επιτροπή Περιβάλλοντος του δήμου Ελευσίνας ξεκίνησε τους ελέγχους προκειμένου να καταγράψει τη μόλυνση που έχει υποστεί το θαλάσσιο περιβάλλον με στόχο την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου Ελευσίνας.

Για το σκοπό αυτό, μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών την Τρίτη 9 Απριλίου, έκαναν αυτοψία σε κάποια ιδιαίτερα προβληματικά σημεία. Τα σημεία αυτά είναι η εγκατάσταση αδρανών «ΤΣΟΚΑΝΗ» και το διαλυτήριο «ΣΑΒΒΑΣ» στην περιοχή Βλύχα καθώς και τον προβλήτα της πρώην Αμερικάνικης Βάσης, όπου ελλιμενίζονται

πετρελαιοφόρα σκάφη της AEGEAN.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, «τα διαλυτήρια «ΣΑΒΒΑΣ» αποτελούν σοβαρή εστία ρύπανσης, λόγω του ότι σκάφος μισοδιαλυμένο και ευρισκόμενο μέσα στη θάλασσα χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος επικίνδυνων αποβλήτων (πετρελαιοειδών). Ακόμα υπάρχουν σκάφη προς διάλυση εδώ και καιρό, τα οποία αποτελούν πηγή ρύπανσης της θάλασσας. Επίσης στο χώρο του διαλυτηρίου εντοπίστηκαν βαρέλια αγνώστου περιεχομένου.

Στον προβλήτα της πρώην Αμερικάνικης Βάσης εικάζεται ότι γίνονται παράνομα εργασίες συντήρησης σε ελλιμενισμένα σκάφη. Εκτός αυτού εντοπίστηκε μεταλλική εξέδρα με προχωρημένη διάβρωση και σε σαθρή κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ανυποψίαστους επισκέπτες».

Για τις ανωτέρω δύο περιπτώσεις ο δήμος Ελευσίνας έχει ήδη αποστείλει έγγραφα προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας , το Λιμενικό Ταμείο και την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής , με τα οποία ζητάει να πληροφορηθεί αν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες για τη λειτουργία των σχετικών δραστηριοτήτων.

Στην περίπτωση «ΤΣΟΚΑΝΗ» διαπιστώθηκε ότι η διαχείριση των αδρανών (φορτώσεις, εκφορτώσεις) γίνεται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή περιβαλλοντικών οχλήσεων (π.χ. εκπομπή σκόνης). Και για δραστηριότητα αυτή θα ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας πληροφορήσουν αν έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και υφίσταται άδεια λειτουργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα