Ν. Αφρική: «Επιστρέφουν στη δουλειά» οι μεταλλωρύχοι της Lonmin

Την προσέλευση των εργατών στο ορυχείο Μαρικάνα στη Νότια Αφρική μετά το θάνατο 34 απεργών σε συγκρούσεις με την αστυνομία την Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία εξόρυξης πλατίνας Lonmin.

«Η προσέλευση άρχισε με αργούς ρυθμούς και είναι τώρα στο 27%. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν οι απεργοί επιστρέφουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Lonmin στο Reuters.

Η επιχείρηση είχε δώσει προθεσμία στους 3.000 απεργούς

μέχρι τις 20 Αυγούστου προκειμένου να επιστρέψουν στη δουλειά τους, διαφορετικά θα προχωρήσει σε απολύσεις, καθώς η απεργία τους κρίθηκε παράνομη.

Την Πέμπτη, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον περίπου 3.000 μεταλλωρύχων που ζητούσαν αύξηση μισθών, με αποτέλεσμα τριάντα τέσσερις να σκοτωθούν και 78 να τραυματιστούν.

Χθες, ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα κήρυξε εβδομάδα εθνικού πένθους.

Οι 25.000 υπάλληλοι και οι 10.000 εποχικοί «που δεν απεργούν, αλλά δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας της βίας» μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους με αστυνομική προστασία, διευκρινίζει η εταιρία.

«Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να ξαναβρούμε την ηρεμία μετά αυτά που συνέβησαν, αλλά αυτοί που μας εμπιστεύονται και θέλουν να εργαστούν αξίζει να έχουν μια ευκαιρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα