Νέες περικοπές από Κοέλιο μετά τη «βόμβα» των δικαστών

Νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και ιδιαίτερα στην κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση, την υγεία και τις κρατικές εταιρείες - κάτι που πιθανόν να φέρει απολύσεις υπαλλήλων – προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο μετά την απροσδόκητη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει τέσσερα βασικά μέτρα λιτότητας που εμπεριέχονται στο φετινό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο απέρριψε αργά την Παρασκευή το βράδυ την κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, την περικοπή 6,4% στις συντάξεις, καθώς και το ψαλίδισμα επιδομάτων

ανεργίας και παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είχε δεχτεί με βάση το Μνημόνιο η Λισαβώνα, με το σκεπτικό ότι τα μέτρα αυτά είναι άδικα επειδή επιβάλλονται σε μερίδα μόνο των Πορτογάλων.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, τα μέτρα που απορρίφθηκαν από το δικαστήριο ενδεχομένως να δημιουργήσουν μαύρη τρύπα στα έσοδα ύψους1,3 δισ. ευρώ.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Λουίς Μάρκες Γκουέδες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας», που αποκτήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Η πορτογαλική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο να πληρώσει ενός μηνός μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με έντοκα γραμμάτια αντί για μετρητά, από τη στιγμή που το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις περικοπές στους μισθούς, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

Οι ζωές των Πορτογάλων «θα γίνουν πιο δύσκολες». «Πρέπει να αποφύγουμε ένα δεύτερο Μνημόνιο», προειδοποίησε σε χθεσινοβραδινό έκτακτο διάγγελμά του ο Κοέλιο που τώρα φοβάται μήπως εκτροχιαστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ στη χώρα.

Νέα παράταση

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας συμφώνησαν το Μάρτιο να δώσουν παράταση ενός ακόμη έτους -έως το 2015- προκειμένου η χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 6,4% του ΑΕΠ το 2012 στο 3%. Σε αντάλλαγμα ο κ. Κοέλιο υποσχέθηκε να μειώσει τις δαπάνες κατά επιπλέον 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει θα ήταν λιγότερο κατά 1,3 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αναγκάζει τον πρωθυπουργό να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα