Νόμιμη η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων

Δεν μπορεί να ασκήσει ελεγκτικές αρμοδιότητες σε εισαγγελική διάταξη, αποφάνθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), επικαλούμενη τη διάκριση των εξουσιών που απορρέουν από το Σύνταγμα.

Αφορμή για την παραπάνω απόφαση στάθηκε, μεταξύ άλλων, η υπόθεση των οροθετικών ιερόδουλων γυναικών, των οποίων τα ονόματα, οι φωτογραφίες και οι τόποι καταγωγής και κατοικίας μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ.

Η απόφαση της Αρχής (υπ’ αριθμόν 128/2012),

λήφθηκε κατόπιν εξέτασης του ζητήματος σχετικά με την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ατόμων, για τα οποία υπάρχουν εισαγγελικές διατάξεις. Η Αρχή βασίστηκε στο άρθρο 9Α του Συντάγματος, το οποίο αφορά στο δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων που «ερμηνεύεται πάντα σε συμφωνία με τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και ειδικότερα με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών».

Παρόλα αυτά, η Αρχή, απαντώντας στην ερώτηση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιάννη Ιωαννίδη, για το αν θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, προτείνει τις εξής προσθήκες στην νομοθετική διάταξη:

α) να οριστεί ότι η οικεία εισαγγελική διάταξη πρέπει να είναι ειδικώς και πλήρως αιτιολογημένη και να εξειδικεύει τον σκοπό που επιβάλλει, στην συγκεκριμένη περίπτωση, την δημοσιοποίηση των στοιχείων που εξαντλητικά θα αναφέρει.

β) να οριστεί ότι η οικεία εισαγγελική διάταξη θα αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η δημοσιοποίηση, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει, για να μην καταλείπονται περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στις Αρχές πού θα κληθούν να την εφαρμόσουν, και

γ) να θεσπισθεί δικαίωμα ασκήσεως από τον κατηγορούμενο, εντός πολύ σύντομης προθεσμίας, κατά της εισαγγελικής διάταξης, σε ανώτερο ιεραρχικά εισαγγελέα, που θα αποφαίνεται σε πολύ σύντομη, επίσης, προθεσμία, η άσκηση της οποίας θα έχει και ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα