«Όγκος άλλαξε το μυαλό μου», υποστηρίζει παιδεραστής γιατρός

Για πάνω από 30 χρόνια ήταν ένας αξιοσέβαστος παιδίατρος, πολύ αγαπητός σε γονείς, παιδιά και ασθενείς. Σήμερα, ο Ιταλός Domenico Mattiello αντιμετωπίζει δίωξη για παιδεραστία, κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση μικρών κοριτσιών, των οποίων επέβλεπε τη θεραπεία τους.

Πώς θα δικαιολογήσει τις πράξεις του ο γιατρός;

«Φταίει το… μυαλό μου», θα πει και θα βρει υποστηριχτές, καθώς επιστημονικοί εμπειρογνώμονες θα δηλώσουν στο δικαστήριο πως υπήρξε βλάβη του εγκεφάλου του. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του θα εκλιπαρήσουν για επιείκεια.

Το επιχείρημα του ιατρού στηρίζει

στα πρόσφατα συμπεράσματα της νευροεπιστήμης (πρόκειται για την επιστήμη του εγκεφάλου που εξετάζει τον τρόπο λειτουργίας του), η οποία έχει αρχίσει και αμφισβητεί τις έννοιες της κοινωνίας, του εγκλήματος και της τιμωρίας.

Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο τις νέες τεχνολογίες – όπως τη δομική και λειτουργική μαγνητική τομογραφία (MRI), την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και τη σάρωση και ανάλυση του DNA – που συντελούν να εντοπιστεί η βιολογική βάση των ψυχικών διαταραχών.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι ψυχοπαθείς βιαστές και δολοφόνοι έχουν διακριτές δομές στον εγκέφαλό τους που εμφανίζονται όταν τα κεφάλια τους σαρώνονται με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας.

Όμως, οι νέες τεχνολογίες και τα γενετικά δεδομένα αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα αν τα ποινικά δικαστήρια είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για να δοθούν απαντήσεις στις ενέργειες των ανθρώπων.

Στην περίπτωση του Mattiello, οι νευροεπιστήμονες θα φέρουν στοιχεία μίας πλήρους ψυχιατρικής και βιολογικής ανάλυσης που περιλαμβάνει μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου του κατηγορημένου, η οποία δείχνει έναν όγκο περίπου 4 εκατοστών που αυξάνεται στη βάση του εγκεφάλου του.

Ο όγκος αυτός – σύμφωνα με τον Pietro Pietrini, μοριακό γενετιστή και ψυχίατρο - δημιούργησε πίεση στο εσωτερικό του κρανίου του γιατρού και «μετέβαλε τη στάση του» απέναντι στα μικρά παιδιά.

Η συγκεκριμένη υπόθεση θυμίζει την περίπτωση ενός 40χρονου Αμερικανού δασκάλου, ο οποίος – όντας καρκινοπαθής – απέκτησε ξαφνικά εμμονή με το σεξ και άρχισε να συλλέγει κρυφά, υλικό παιδικής πορνογραφίας. Όταν ο όγκος αφαιρέθηκε, ο άνθρωπος ξεπέρασε τις παιδόφιλικές του τάσεις και ήταν σε θέση να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Πληροφορίες από: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα