Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του κουρκουμά

Όπως αναφέρεται σε μια εργαστηριακή, προκλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Organic & Biomolecular Chemistry, ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών του Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Commonwealth, συνδύασαν τα στοιχεία του παλαιού φαρμάκου θαλιδομίδη, που χρησιμοποιείται σήμερα εναντίον της ναυτίας, με το κοινό μπαχαρικό της κουζίνας τον κουρκουμά, για να δημιουργήσουν νέες χημικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τα κύτταρα μιας μορφής καρκίνου που ονομάζεται πολλαπλούν μυέλωμα.

Η θαλιδομίδη είναι ένα φάρμακο γνωστό από την δεκαετία του ‘50 αλλά η χρήση του

έχει εγκαταλειφθεί επειδή προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Ο κουρκουμάς είναι ένα είδος μπαχαρικού, το οποίο πρόσφατα έχει μελετηθεί πολύ έντονα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, την αρθρίτιδα και την νόσο του Alzheimer.

Σύμφωνα με την Αμερικανική εταιρεία κατά του καρκίνου, διάφορες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα συστατικό του, η κουρκουμίνη, παρεμβαίνει σε πολυάριθμες μοριακές διεργασίες και αναστέλλει το σχηματισμό ενζύμων που προκαλούν τον καρκίνο σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές παρασκεύασαν 15 χημικές ουσίες από το συνδυασμό της θαλιδομίδης και της κουρκουμίνης, που κάθε μια είχε διαφορετικά αποτελέσματα. Μερικά απ' αυτά προκάλεσαν το θάνατο του κυττάρων του πολλαπλού μυελώματος. Τα αποτελέσματα αυτά ενθαρρύνουν τους ερευνητές για περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών των χημικών ουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα