Οι εξεγέρσεις στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο διεθνές δυνέδριο με τίτλο «Οι Εξεγέρσεις στον Άραβο- Μουσουλμανικό κόσμο: Ζητήματα Ειρήνης και Σταθερότητας στη Μεσόγειο» που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε σε αμφιθέατρο του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η διοργάνωση του συνεδρίου έγινε από τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιωάννη Θ. Μάζη, πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Το συνέδριο όπως γράφει το enkripto.com σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς αποτέλεσε

ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων διακεκριμένων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας από Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτο και φυσικά από την Ελλάδα. Επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις στο περιθώριο των διεργασιών του συνεδρίου με τους ομιλητές για σημαντικά θέματα όπως: τις επιπτώσεις της «Αραβικής Άνοιξης», την ισλαμική τρομοκρατία και το διαμορφωθέν γεωπολιτικό status quo.

Στο συνέδριο συμμετείχαν από το εξωτερικό οι : Αmikam Nachmani, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Bar-Ilan (Ισραήλ), Dr. Ref`at Es-Sa`eed, Γερουσιαστής Αιγύπτου, Πρόεδρος του Κόμματος Taggamoo, Sait Cetinoglou: Καθηγητής, Free University-Turkey and Middle East Forum Foundation (Τουρκία), David Menashri, Καθηγητής, Διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Τel Aviv (Ισραήλ), Dr. Jean Guellec, Ερευνητής στο Institut Choiseul, Paris Béril Dedeoglu, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Galatasaray (Τουρκία), Dr. Zuhal Mert Uzuner, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Marmara (Τουρκία). Στο τέλος ο υπεύθυνος του συνεδρίου καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης ευχαρίστησε από καρδιάς τους συμμετέχοντες, τους παριστάμενους και ιδιαίτερα τους φοιτητές του που τον βοήθησαν στη διοργάνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα