ΟΤΑ και Υγεία «πρωταθλητές» στη διαφθορά

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο τομέας της Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο των περισσότερων υποθέσεων που απασχόλησαν τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, το 2012, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στην έκθεσή του, ο κ. Ρακιντζής διαπιστώνει σωρεία περιπτώσεων κακοδιοίκησης στους ΟΤΑ, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στις πολεοδομίες, το περιβάλλον, τις μεταφορές,

τα δημοτικά έργα, και τις δημοτικές επιχειρήσεις, που είναι σχεδόν όλες ελλειμματικές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που κοινοποιήθηκε σήμερα, οι δήμοι αποτελούν το επίκεντρο του ελέγχου στο 35,9% των υποθέσεων. Αυτό, όπως και πέρυσι, μπορεί να εξηγηθεί και από τη μεταφορά στους ΟΤΑ α' βαθμού αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Με πολύ μικρότερα ποσοστά, ακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες (18,1%) και οι εποπτευόμενοι ιδιωτικοί φορείς (13,7%).

Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς. Επίσης, σημαντικό σύμπτωμα κακοδιοίκησης και κατάφωρης παραβίασης της νομιμότητας αποτελεί και η άρνηση εκτέλεσης ή συμμόρφωσης των ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε δικαστικές αποφάσεις.

Οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούν υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης (38%), ακολουθούν τα πολεοδομικά θέματα (14,3%), διάφορα ζητήματα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών (13,4 %), παράβαση διοικητικών διαδικασιών (8,3%) και άλλες κατηγορίες.

Άλλος σημαντικός προβληματικός τομέας είναι το σύστημα Υγείας ως προς την παροχή των υπηρεσιών υγείας και ως προς την προμήθεια υγειονομικού υλικού κυρίως από το τμήμα διαχείρισης των νοσοκομείων.

Σημαντική οικονομική αιμορραγία προκαλούν οι υπερτιμολογήσεις των ιατρικών μοσχευμάτων, μηχανημάτων κ.λπ. Το Γραφείο του γενικού επιθεωρητή εκτιμά ότι η αιμορραγία θα περιορισθεί με την καθιέρωση νομοθετικού συστήματος προμηθειών απευθείας από τους προμηθευτές και όχι μέσω τριγωνικών διεθνών συναλλαγών.

Το ζήτημα της δωροδοκίας των γιατρών, το γνωστό «φακελάκι», αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, αλλά μόνον με την επ' αυτοφώρω σύλληψη μπορεί να διαπιστωθεί.

Όπως σημειώνεται, αρνητικός παράγοντας στην καταπολέμηση της μικροδιαφθοράς και του γρηγορόσημου αποτελεί ο πρόσφατος νόμος που αποποινικοποιεί την απλή παροχή που δίδεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης. Αυτό συνεπάγεται την πειθαρχική και ποινική ατιμωρησία της μικρής δωροδοκίας και δυσχεραίνει το έργο του ελέγχου. Σύμφωνα με τον γ. επιθεωρητή ο νόμος αυτός πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Εκεί όπου υπάρχει πλήρης σύγχυση και έλλειψη ελέγχου είναι οι πανεπιστημιακές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών ιατρών. Θα πρέπει λοιπόν οι δυσλειτουργίες αυτές να αντιμετωπιστούν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης άσκησε την πειθαρχική δίωξη κατά 11 υπαλλήλων ή λειτουργών του δημόσιου τομέα, για διάφορα παραπτώματα για το 2012.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ρακιντζής ζήτησε την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας σε 663 περιπτώσεις, τη λήψη διοικητικών μέτρων σε 83 και την παράσταση πολιτικής αγωγής του Δημοσίου σε 88 περιπτώσεις.

Συνολικά εξετάστηκαν 1.499 υποθέσεις και οι περισσότερες αφορούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το 2012 το Γραφείο του ΓΕΔΔ ασχολήθηκε αποκλειστικά με το 45,6% των υποθέσεων που χειρίστηκε και μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των υποθέσεων για τις οποίες δόθηκε εντολή ελέγχου σε κάποιο άλλο σώμα ή υπηρεσία επιθεώρησης και ελέγχου (21% των υποθέσεων το 2012 έναντι 41,7% το 2011).

Η αύξηση του αριθμού των ελέγχων που ξεκινούν κατόπιν καταγγελίας πολιτών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των υποθέσεων όπου δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα (43,8%). Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί πολίτες προσφεύγουν στον ΓΕΔΔ για επίλυση των προβλημάτων τους, που όμως δεν υποκρύπτουν παράνομη ή παραβατική συμπεριφορά εμπλεκομένων υπαλλήλων. Οι έλεγχοι καταλήγουν συνήθως στη διαπίστωση οργανωτικών ή παρόμοιας φύσης προβλημάτων, ενώ ένα μικρό ποσοστό (2,1%) αφορά σε αποδεδειγμένες υποθέσεις διαφθοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα