Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τα Εμβόλια

Τα τελευταία πέντε χρόνια, 112 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν τα βασικά εμβόλια μένοντας εκτεθειμένα σε θανατηφόρες ασθένειες. Ζουν πολύ μακριά από κάποια κλινική ή νοσοκομείο, οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακατάλληλες για τη διατήρηση των εμβολίων, δεν υπάρχει το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό, ή οι κυβερνήσεις στις χώρες που γεννήθηκαν είναι φτωχές για τους εξασφαλίσουν μια τέτοια "πολυτέλεια".

Όμως οι αριθμοί από μόνοι τους δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο ή επιλογή.

Πρέπει να μπει άμεσα στο σχέδιο δράσης η παρασκευή πιο οικονομικών και εύχρηστων εμβολίων, προσαρμοσμένων

στις ειδικές συνθήκες διαβίωσής τους. Και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με εκστρατείες όπως η «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα» ή «Οι παστίλιες για τον πόνο του άλλου», θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τον συναγερμό για όλα εκείνα τα παιδιά που είναι αποκλεισμένα από τα εμβόλια που θα τα θωρακίσουν απέναντι στο θάνατο.

Τις σοβαρές αδυναμίες του προσχεδίου που θα καθορίσει τη στάση της παγκόσμιας κοινότητας στο θέμα των εμβολιασμών έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν οι κυβερνήσεις κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αν αποτύχουν να βελτιώσουν τις αδυναμίες αυτές, ουσιαστικά θα έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες για τις οποίες πολλά παιδιά εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται.

Οι χώρες συζητούν το πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης που θα κάνει εκτίμηση των αποτελεσμάτων και θα κατευθύνει τις δραστηριότητες του «Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης για τους Εμβολιασμούς». Παρόλο που οι υψηλές τιμές των εμβολίων θέτουν μια σημαντική απειλή για τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων εμβολιασμού, το πλαίσιο δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο για τον έλεγχο των τιμών.

«Το κόστος για τον εμβολιασμό ενός παιδιού έχει αυξηθεί κατά 2.700% την τελευταία δεκαετία, γι’ αυτό και προβληματίζει το γεγονός ότι το προσχέδιο εμβολιαστικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία δεν περιλαμβάνει στους στόχους του τη μείωση των τιμών», αναφέρει ο Δρ. Manica Balasegaram, Διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Οι κυβερνήσεις στις χώρες όπου εργαζόμαστε εκφράζουν έντονη ανησυχία για το πώς θα πληρώσουν το κόστος των εμβολίων όταν η υποστήριξη των δωρητών μειώνεται. Ένας ισχυρός δείκτης τιμολόγησης θα έδειχνε τουλάχιστον ότι οι εύλογες ανησυχίες για τις τιμές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Το 2001, το κόστος για τον εμβολιασμό ενός παιδιού ανερχόταν στα 1,37 δολάρια για το βασικό πακέτο εμβολιασμού που περιλαμβάνει εμβόλιο για φυματίωση (BCG), πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκίτη και ιλαρά. Με την προσθήκη περισσοτέρων εμβολίων, και συγκεκριμένα δύο νέων εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου και του ροταϊού (rotavirus) – τα οποία μαζί αντιστοιχούν περίπου στο 75% του κόστους εμβολιασμού ενός παιδιού, το κόστος για κάθε παιδί έχει αυξηθεί στην καλύτερη περίπτωση στα 38,80 δολάρια, με πολλές χώρες να πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά.

«Πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της μείωσης των τιμών των εμβολίων, επιταχύνοντας, για παράδειγμα, την είσοδο νέων παραγωγών στην αγορά, η οποία θα καλλιεργήσει τον ανταγωνισμό. Το σχέδιο δράσης “Δεκαετία των Εμβολίων” αναμένεται να κοστίσει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια και το κόστος των ίδιων των εμβολίων θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων. Είναι απαράδεκτο να αγνοεί κάποιος αυτό το γεγονός», λέει ο Δρ. Balasegaram.

Την ίδια ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει προθυμία να αντιμετωπιστεί το θέμα των ακατάλληλων προς χρήση εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες σήμερα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, 112 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν ούτε τα βασικά εμβόλια για να προστατευτούν από θανατηφόρες παιδικές ασθένειες, κυρίως επειδή τα εμβόλια που είναι σήμερα διαθέσιμα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε απομακρυσμένες ή αγροτικές περιοχές (π.χ πρέπει να διατηρούνται σε ψυγείο, απαιτείται εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό για να κάνει την ένεση, ή πρέ! πει να δοθούν σε πολλαπλές δόσεις για τις οποίες χρειάζονται αρκετές επισκέψεις στην κλινική).

Παρά την επείγουσα ανάγκη, ο στόχος του σχεδίου δράσης δεν είναι φιλόδοξος. Προβλέπει να διατεθεί σε χρήση μέχρι το 2020 μόνο μία νέα προσαρμοσμένη τεχνολογικά εμβολιαστική μέθοδος, παρόλο που αρκετές νέες τεχνολογικές μέθοδοι εμβολιασμού –για παράδειγμα ο εμβολιασμός χωρίς τη χρήση βελόνας (μέσα από μάσκα με εισπνοή) –πρόκειται να περάσουν επιτυχώς τον ποιοτικό έλεγχο του ΠΟΥ.

«Ακόμα και για μια οργάνωση με την τεχνική υποδομή των MSF, ο εμβολιασμός παιδιών σε δυσπρόσιτες περιοχές, με εμβόλια που πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλή θερμοκρασία είναι μια σοβαρή πρόκληση», λέει η Kate Elder, Σύμβουλος σε Θέματα Εμβολιαστικής Πολιτικής της Εκστρατείας των MSF για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Χρειαζόμαστε περισσότερα προϊόντα που θα κάνουν τον εμβολιασμό των παιδιών ευκολότερο. Χρειαζόμαστε ένα καθαρό σημάδι ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στόχο για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου ΓΧΣ Τηλ. 210 5200500 (εσωτ. 109)

Twitter: twitter.com/msfgreece Facebook: www.facebook.com/msf.greece

Web-site: www.msf.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα