Πανέτοιμη η Συρία αλλά ζητά και σωφροσύνη

«Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική επιθετικότητα», δηλώνει ο Ασαντ, μία ημέρα μετά το διάγγελμα Ομπάμα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Παράλληλα βέβαια ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ κάλεσε σήμερα το αμερικανικό Κογκρέσο να επιδείξει «σωφροσύνη» και να μην επιτρέψει επιθέσεις στη Συρία, την ώρα που η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να «κάνουν τη σωστή επιλογή» και να επιτρέψουν μια επίθεση κατά της Συρίας.

«Οι αμερικανικές

απειλές» φέρεται να είπε ο Ασαντ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ιρανούς αξιωματούχους, «δεν θα αποθαρρύνουν τη Συρία από τις αρχές της και τη μάχη της απέναντι στους τρομοκράτες που υποστηρίζονται από μερικές ντόπιες και δυτικές δυνάμεις με πρώτη και καλύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Διστακτικός και σε σύγχυση

Νωρίτερα και σχολιάζοντας τη απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ, τον περιέγραψε ως «διστακτικό και σε σύγχυση».

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Μοκτάντ δήλωσε: «Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν φανερά διστακτικός, απογοητευμένος και σε σύγχυση κατά τη χθεσινή ομιλία του(...) Κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια αδικαιολόγητη επίθεση».

Ο ίδιος αξιωματούχος επιτέθηκε στη Γαλλία χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» τη στάση της κυβέρνησής της στην οποία χρέωσε ότι υποστηρίζει «οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα».

«Οι γάλλοι πολιτικοί παραπλάνησαν το γαλλικό λαό και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο(...). Παραποίησαν τα γεγονότα και υποστηρίζουν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα», τόνισε.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συριακή αντίδραση στην απόφαση του αμερικανού προέδρου να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Ζητά σωφροσύνη από το αμερικανικό Κογκρέσο

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να επιδείξει «σωφροσύνη» και να μην επιτρέψει επιθέσεις στη Συρία.

«Οι (αμερικανικοί) ισχυρισμοί για χρήση χημικών όπλων από τη Συρία δεν έχουν καμία βάση. Χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από την Αλ Κάιντα και από αυτούς που είναι πουλημένοι σ΄αυτήν και χάρη σε όσα προσφέρουν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στους τρομοκράτες αυτούς. Το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να επιδείξει σωφροσύνη», τόνισε ο σύρος αξιωματούχος.

Η αντιπολίτευση ζητά από το Κογκρέσο «τη σωστή επιλογή»

Την ίδια ώρα η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να «κάνουν τη σωστή επιλογή» και να επιτρέψουν μια επίθεση κατά της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, καλεί τα μέλη του Κογκρέσου «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να σταματήσει η μηχανή θανάτου του 'Ασαντ».

«Δικτατορίες όπως το Ιράν και Βόρεια Κορέα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή με ποιον τρόπο θα αντιδράσει ο ελεύθερος κόσμος στη χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μια τέτοια παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι δικτάτορες όλου του κόσμου θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του 'Ασαντ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η συριακή αντιπολίτευση.

«Η απάθεια της διεθνούς κοινότητας τους τελευταίους τριάντα μήνες επέτρεψε στο καθεστώς να φθάσει στο σημείο να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων χωρίς να τιμωρηθεί. Αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύει σε μια πολιτική λύση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα